Štěpán Křeček: Dnes je poslední den pro podání daňových přiznání

01.04.2019 13:40

Podle dat Finanční správy České republiky zatím podstatná část fyzických osob a firem nepodala daňová přiznání. K pátku 29. března daňová přiznání odevzdalo pouze 68 procent fyzických osob a 46 procent firem.

Štěpán Křeček: Dnes je poslední den pro podání daňových přiznání
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Na podání daňových přiznání v řádném termínu zbývá již pouze dnešek 1. dubna. Pozdější odevzdání daňových přiznání je tolerováno do pěti dnů. Následně hrozí sankce, které činí za každý den zpoždění 0,05 procenta z vyměřené daně. Výjimka je udělena pouze při využití služeb daňových poradců, kdy je lhůta pro podání daňových přiznání prodloužena do 1. července.

„Daňový systém v České republice je zbytečně komplikovaný. Lidé často nevědí, jak mají vyplnit jednotlivé kolonky daňových přiznání. Musí proto vynakládat finanční prostředky za účetní služby a daňové poradce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Vyplňování daňových přiznání je komplikované a jen částečně elektronizované. Lidé nemohou počítat s tím, že by jim finanční úřady poslaly předvyplněná daňová přiznání, která by pouze aktualizovali. Místo toho musí vyplňovat celá daňová přiznání. Ta následně musí odevzdat na finanční úřady ve fyzické či elektronické podobě. Lidé, kteří mají aktivovanou datovou schránku, musí daňová přiznání podat jejím prostřednictvím. Na tomto příkladu se ukazuje, že zavádění elektronizace ve státní správě je prováděno násilným způsobem. Lidem je po aktivaci datové schránky odepřena možnost volby, jakým způsobem odevzdají svá daňová přiznání. To mnohé lidi odrazuje od zřízení datové schránky.

„Lidé se při vyplňování daňových přiznání dopouští chyb. Častou chybou je uplatnění slevy na dítě oběma rodiči. Rovněž se chybuje v nezahrnutí nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti nebo mateřské do příjmů,“ říká Štěpán Křeček.

Osoby samostatně výdělečně činné mají povinnost odevzdávat přehled o příjmech a výdajích na svou zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Na tyto úkony mají čas do 2. května. V praxi to znamená, že musí vyplnit formuláře s velmi podobnými údaji jako v daňovém přiznání. Celý proces by přitom šlo výrazně zjednodušit, kdyby se zlepšila komunikace mezi finančními úřady, zdravotními pojišťovnami a Českou správou sociálního zabezpečení. Vzájemné sdílení dat by umožňovalo vyplnit jen jeden formulář pro všechny instituce najednou, což by výrazně snížilo administrativní zátěž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…