Svatopluk Otava: Kdysi největší, dnes je nejubrečenější. ODS

09.04.2019 13:40

Každý subjekt naší politické scény lze označit nějakým tím nej. Třeba ČSSD jako nejzprofanovanější, TOP-09 nejprobruselštější, KDU-ČSL nejfalešnější. Nu, a strana papalášů a papalášíků, uvyklých z minulosti na tučná, kmotrovská korýtka, se zvolna proměňuje v partaj těch nejuplakanějších, co se jim jen ubližuje a je na nich pácháno jedno bezpráví za druhým.

Svatopluk Otava: Kdysi největší, dnes je nejubrečenější. ODS
Foto: archiv Svatopluka Otavy
Popisek: Svatopluk Otava

Stejný (modrý) metr je když...

Je až zábavné, když Petr Fiala líčí národu hlavně prostřednictvím velkorysé přízně České televize, co se jim v našem Parlamentu přřiházívá za příkoří. Těsně po volbách jaksi postupně propadl do zapomnění jejich „hodnotový“ opoziční projekt zvaný poněkud zvláštně „Demokratický blok“, jenž měl vyšachovat z pozice lídra Babišovo ANO, pod záminkou trestního stíhání dnešního premiéra. Co na tom, že presumpce neviny byla postupem opozičníků hozena přes palubu, ačkoli například při protlačování zákona o tzv. Církevních restitucí dnešním moralistům hlas již odsouzeného poslance (a byl to hlas klíčový) nevadil.

A nyní je ODS opět ubližováno třeba tím, že po ostudném vypuzení Václava Klause mladšího ze strany Školský výbor Poslanecké sněmovny PČR odmítl nahradit zkušeného kantora nyní už bez stranické příslušnosti modrověrným sběratelem funkcí a židliček. Tedy Klause Baxou.

„Vzdělání“ made in ČSSD není vzdělání made in V.K.

To je přece jasné porušení dohodnutých pozic, hořekoval též bývalý kantor Fiala ve čtvrtek u Zuzky Tvarůžkové v Interview 24. A jinak vždy vstřícná moderátorka mu jaksi nemohla dobře směrovanou linií hovoru nějak účinněji pomoci. Tak se jen vlastně přitakávalo, podobně jako v Parlamentu.

I Hnutí ANO vlastně uznává, že místo předsedy Školského výboru bylo dohodnuto pro ODS, připouští to i další strany včetně ČSSD. Mimochodem – u ČSSD se to samozřejmě čekalo, poněvadž majitelka licence na inkluzi ve školství v podobě paní Valachové, ze zřejmých důvodů už dlouho nemohla Václavu Klausi mladšímu přijít na jméno.

To je také pochopitelné. Je-li totiž účelem koncepce jedné strany výchova zpitomnělého, amorfního nenároda a na druhé straně oponuje intelektuálně zdatný a vlastenecky zapálený bijec za skutečné vzdělání, nemohou se mít rádi. A tak i ČSSD ústy předsedy Hamáčka oficiálně pochválila ODS za Klausovo vyloučení.

Bylo dodrženo, co bylo slíbeno? Bylo...

No dobře. Připusťme, že dohody se mají ctít i tehdy, když se to jednotlivým účastníkům nehodí. A zapomeňme například na to, jak po komunálních volbách „ctila“ dohodu o magistrátní koalici ODS a jak „... v zájmu civilizace...“, vyoupla z už domluvené dohody Hnutí ANO.

Připusťme, zapomeňme, dopřejme ODS spravedlnosti. Měla slíbenu funkci šéfa Školského výboru Dolní sněmovny PČR? Měla. Dostala ji? Dostala. A bylo součástí dohody, že při vyloučení šéfa Výboru ze strany, tatto strana má automatický nárok nato, aby jej nahradila jiným, zřejmě beznázorovým, poslušnějším a zapáleným jen pro svou peněženku? Inu, nebylo, že ne...?

Zásady. A taky program. To je to hlavní, ale taky brečet, brečet a brečet...

No a Petr Fiala opět pláče na špatném hrobě. Byl to toiž on sám, kdo Václava Klause mladšího z ODS ostudně vyhnal, byl to jen a jen on, kdo ODS připravil o vyjednanou pozici, poněvadž Václav Klaus není žádným přeběhlíkem kvůli korytu, ale podrazácky vypuzeným politikem kvůli zásadám. Rozumějme dobře. Tím je myšleno kvůli Klausovým zásadám. ODS žádné nemá.

A jelikož ODS už nemá ani program ani zásady, nechceme-li za program považovat čím dále tím primitivnější, ale silnější ataky rusofóbie, nezbývá ji nic jiného, než brečet. Brečet, pak asi zase chvilku vylučovat a zase brečet. A čekat, zda-li se snad probrečí až do nějakých těch pašalíkových sesliček Eurosojuzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…