Svaz mladých komunistů Československa: Brexit? Chybou části levice byla role ďáblova advokáta

13.07.2016 17:12

Stanovisko Svazu mladých komunistů Československa k tzv. "brexitu":

Svaz mladých komunistů Československa: Brexit? Chybou části levice byla role ďáblova advokáta
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Dne 24. června se obyvatelé Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v referendu rozhodli pro opuštění Evropské unie. SMKČ daný krok vítá, Britům a Irům za něj gratuluje.

Chybou části levice, především reformistických stran a hnutí (u nás zejména eurokomunistů v KSČM, prosazujících politiku Strany evropské levice) včetně levice ve Velké Británii, byla role ďáblova advokáta – obhajování existence EU. Tento nesourodý konglomerát, jehož mocenskou praxi jsme mohli pozorovat na ekonomickém zotročení Řecka a jiných států „Jihu“, prosazování TTIP či agresivní zahraniční politice na Ukrajině jednoznačně nevypadá jako ona Evropská unie, v rámci níž můžeme prosazovat společně lepší politiku pro dělnickou třídu. Jak se ukázalo, Evropská unie je nereformovatelná a místo utlumování krize ji neoliberální škrtovou politikou naopak zesilovala.

Komunisté, případně levice obecně, si bohužel nechali vzít vítr z plachet pravicovými populisty, kteří svou podporu odchodu Spojeného království z EU postavili na xenofobii. Byly to zásadové pokrokové síly, které mnohem dříve než tito noví bojovníci, včetně bývalého prezidenta Klause, odmítaly EU jako imperialistický, antikomunistický nástroj kontroly západní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla