Svaz pacientů ČR protestuje proti návrhům znova zavést poplatky za pobyt v nemocnici

16.06.2015 8:40 | Zprávy

Vybírat poplatky za dny strávené v nemocnici je nesprávné z mnoha důvodů. Uvádíme hlavní z nich a připojujeme své závěry.

Svaz pacientů ČR protestuje proti návrhům znova zavést poplatky za pobyt v nemocnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár

1. Pobyt v nemocnici a s tím spojené stravování přizpůsobené nemoci je nedílnou součástí patřičné zdravotní péče garantované Ústavou ČR.

2. Nic z toho, co patří k patřičné zdravotní péči, se podle Ústavy neplatí přímo, ale solidárně, prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění.

3. Stravování a pobyt na lůžku v nemocnici nejsou hotelovými službami, neřídí se přáním pacienta, ale tím, co vyžaduje léčba.

4. Pacient hospitalizací nic neušetří, náklady na domácnost pokračují, nebo se i zvětší o to, co nemocný neuhlídá.

5. Někteří pacienti jsou schopni bez problémů připlácet na péči, ale kvůli tomu nesmíme opouštět zásady chránící slabší občany.

6. Žádáme navrhovatele poplatků, aby se stejnou urputností prosazovali progresivní zdanění. Tam naleznou více peněz, než u pacientů.

7. Spoluúčast na hrazení zdravotní péče, ke které patří také poplatky, ruší ústavou zaručenou solidaritu a selektivně postihuje sociálně slabší pacienty.

8. Peníze z poplatků mnoho nevydají a nestojí za porušování ústavy, ale mají význam jako manifestace odporu proti sociálnímu státu a sociálnímu smíru.

9. Žádáme, aby propagátoři poplatků přiznali, o co jim jde, anebo ještě lépe, aby konečně dali pokoj.

Grémium Svazu pacientů ČR

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O českém národním obrození

12:27 Petr Hampl: O českém národním obrození

Denní glosy Petra Hampla.