Tereza Spencerová: Itálie v časech migrační krize, krádež z hladu není zločin

05.05.2016 13:17

Nové výbušné téma do napjatých nálad kolem migrační krize vnesl Nejvyšší kasační soud Itálie, který rozhodl, že krádež nevelkého množství potravin za účelem ukojení hladu není zločinem.

Tereza Spencerová: Itálie v časech migrační krize, krádež z hladu není zločin
Foto: pixabay.com
Popisek: Bezdomovec - ilustrační foto

Soud tak ukončil kauzu ukrajinského bezdomovce Romana Ostrjakova, který v roce 2011 v supermarketu ukradl dva sýry a balení párků v hodnotě čtyř eur. Podle názoru soudců Ostrjakov jídlo ukradl „vzhledem k bezprostřední a neodvratné potřebě se najíst“, a tím prý zákon neporušil. „Trest se nevztahuje na toho, kdo hnán nutností ukradne malé množství jídla, aby uspokojil životně důležitou potřebu jíst,“ konstatuje verdikt soudu.

Incident se odehrál v roce 2011 v Janově a na Ostrjakova, který ukradl sýry a párky a zaplatil jen za slané tyčinky, tehdy v supermarketu ochranku upozornil jeden ze zákazníků. Loni byl ukrajinský bezdomovec uznán vinným z krádeže a odsouzen k půlročnímu vězení a pokutě ve výši 100 eur. Jeho obhájce se ale odvolal, protože Ostrjakov byl s ukradenými potravinami chycen dříve, než stihl odejít ze supermarketu.

Jakkoli lze v konkrétním případě akceptovat sociální stránku věci, s přihlédnutím k migračním vlnám, s nimiž se Evropa aktuálně potýká nebo ji -- i v souvislosti s očekávaným bezvízovým režimem s Ukrajinou teprve čekají -- lze přinejmenším v italských obchodech čekat prudký vzestup drobných krádeží… a s nimi i prudký růst protiimigračních nálad v jedné z nejdůležitějších zemí EU. Qui Bono?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…