Tereza Spencerová: Jaceňuk prorokem. Ukrajina je nad propastí

31.12.2015 7:34

Problémem Ukrajiny není to, že další moc prokázala svou naprostou neschopnost řešit naléhavé problémy státu a společnosti, ale v tom, že neefektivní vláda nemá efektivní alternativu.

Tereza Spencerová: Jaceňuk prorokem. Ukrajina je nad propastí
Foto: Youtube.com
Popisek: Tereza Spencerová

Před Štědrým dnem americký Gallupův ústav zveřejnil svůj průzkum veřejného mínění, z něhož vyplynulo, že bezmála devět z deseti Ukrajinců (88 procent) vnímá svou vládu jako zkorumpovanou a asi osm z deseti Ukrajinců (81 procent) totéž vidí i v podnikatelské sféře. V současnou vládu prezidenta Petra Porošenka má „důvěru“ pouhých 8 procent Ukrajinců, zatímco 17 procent oceňuje činnost samotného prezidenta. Pučem svržený prezident Janukovyč, který byl ve funkci v letech 2010 až 2014, míval podporu v průměru 23 procent a na Porošenkova minima nikdy neklesl.

Frustrace dosahuje maxima a na situaci nic nezměnila ani nedávná „výchovná“ cesta amerického viceprezidenta Joe Bidena, který přímo v Kyjevě Ukrajinu označil za „nejzkorumpovanější demokracii na světě“. Švédsko je „hluboce rozčarováno“ kyjevským „bojem proti korupci“ a varuje, že to bude mít dopad na další půjčky Ukrajině, poslanci házejí láhve po soudcích, kteří nevynášejí ty „správné“ verdikty, vláda „davu“ přiměla parlament zrušit výsledky říjnových voleb v Krivém Rohu, protože majdanovci odmítli akceptovat vítězství kandidáta Opozičního bloku, syn ministr vnitra si pořídil byt za milion dolarů, zákaz vstupu na Ukrajinu dostal Fred Durst, lídr americké numetalové kapely Limp Bizkit, protože byl ochotný hrát na Krymu nebo Donbasu, „gruzínský tým“, který ovládá Oděsu, nezákonně přeplácí na sedm desítek věrných ukrajinských úředníků, aby si zajistil jejich loajalitu, zákon o státním rozpočtu na příští rok, nerealistický a podle MMF zřejmě porušující přislíbené reformy, byl po dlouhých tahanicích přijat na Štědrý den ve 4.04 ráno, což někteří cynici vnímají jako špatné znamení – 404 je na internetu chybové hlášení, které značí „stránka neexistuje“. Mimochodem, rozpočet zavře stovky škol, muzeí nebo knihoven a za určitých podmínek zbavuje důchodce i nároku na penzi.

Ačkoli premiér Arsenij Jaceňuk „nechápe, proč by měl rezignovat“, vychloubá se pochybně posbíranými čísly, slibuje, že příští rok Ukrajina porazí Rusko u stockholmské arbitráže, slibuje, že EU Ukrajině zcela jistě zlevní dodávky zemního plynu, a veškerou kritiku na svou vládu svádí na „běžný politický boj“, skutečností je, že Kyjev v uplynulých dnech nejenže prohloubil svůj zahraniční dluh, ale fakticky i zbankrotoval na nesplacených třech miliardách dolarů ruského dluhu, což potvrdila i rada ředitelů Mezinárodního měnového fondu.

Až bizarně prorocky najednou zní Jaceňukovo volební video z roku 2010, kdy kandidoval na úřad prezidenta: „Došli jsme na samou mez. Továrny zastavují výrobu, země prakticky nic nevyrábí. Bereme si půjčky na pokrytí starých dluhů. Naše děti nedostávají odpovídající vzdělání. Národ vymírá, protože jsme zničili zdravotní systém. Totální korupce… Jsme na hraně. Za ní je propast.“

Spojené státy i Evropská unie už mají „svých kyjevských“ plné zuby, připouští i ukrajinský velvyslanec v USA Valerij Čalý s tím, že obzvláště kritizují ukrajinskou blokádu Krymu coby otevřené porušení platných dohod mezi Ukrajinou a Ruskem. Souhlasí s ním i německý politolog August Pradetto, který v rozhovoru pro Der Standard mluví o únavě Západu z Kyjeva a tamního neustálého mocenského boje. V praxi se tyto postoje, které se například v otázce Donbasu stále více začínají shodovat s ruskými, projevují nejen například odmítnutím přijmout Ukrajinu do EU, ale třebas i tím, že vytoužený bezvízový styk Brusel Kyjevu podmínil dalšími, v praxi jen stěží splnitelnými kroky.

List Ukrajinská Pravda, který důsledně podporoval pomajdanovský vývoj, nyní v rozsáhlém komentáři láme nad Porošenkem a jeho lidmi hůl: „Problémem Ukrajiny není to, že další moc prokázala svou naprostou neschopnost řešit naléhavé problémy státu a společnosti“, ale v tom, že „neefektivní vláda nemá efektivní alternativu“. Pokud by reálná alternativa existovala, „vláda by si nemohla dovolit být tak neprofesionální, zkorumpovanou a pokryteckou,“ soudí deník s tím, že ani USA už nejsou s to prosadit v mocenském propletenci v Kyjevě své zájmy, a tak „prostě dál kritizovat tuhle vládu nemá žádný valný praktický smysl“.

Ukrajinská pravda vyzývá k utvoření politické alternativy, což jen podporuje názory ukrajinských politologů, podle nichž byla zahájena příprava nové proamerické strany, ale už bez Porošenka a Jaceňuka.

Aktuální ekonomická a tím i politická situace se ještě dále vyhrotí po 1. lednu, kdy vstoupí v platnost asociační dohoda mezi Ukrajinou a EU a Rusko v reakci na ni ukončí dohodu o zóně volného obchodu s Ukrajinou. Ukrajinský parlament schválil odvetné protisankce, které Rusku zpomalí například výstavbu několika válečných lodí, ale ukrajinské firmy připraví o výhodné zakázky.

Oficiálně dál platí, že za vše špatné oficiálně může Putin a hitem ukrajinského internetu se stala rozverná písnička V trávě seděl rozvědčík ze štábu GRU…

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …