Tomáš Doležal: Prezident Zeman dnes postupuje přímo tak, jak jemu osobně poradil Václav Havel

19.08.2019 14:26

Pravdoláskařští ústavní právníci a média vykládali ústavu před šestnácti lety přesně opačně než dnes. Jediné, co se za tu dobu změnilo, je osoba prezidenta.

Tomáš Doležal: Prezident Zeman dnes postupuje přímo tak, jak jemu osobně poradil Václav Havel
Foto: archiv
Popisek: Ekonom a politolog ing. Tomáš Doležal je koordinátorem hnutí Svoboda a přímá demokracie v okrese Praha-východ.

Milovníci prezidenta Havla kritizují Zemana, protože nemá názory jako Havel, případně je mění. Pravda je ovšem přesně opačná. Havel, když odmítal jmenovat ministra Miroslava Grégra, tehdejšímu premiérovi Zemanovi vzkázal: „Jsem povinen odvolat ministra, kterého si premiér už nepřeje mít ve vládě, ale u jmenování nových ministrů to není tak úplně jisté. Kdybych seděl na Hradě jenom kvůli tomu, abych podepisoval, co přede mne jiní položí na stůl, pak bych tu svou funkci zesměšnil. A až se pan předseda vlády Zeman jednou stane prezidentem, určitě by se na mne zlobil, že jsem dopustil, že takovouto roli musí hrát i on.“V rozhovoru pro časopis Respekt v lednu 2003 Václav Havel znovu řekl: „Podle mého výkladu ústavy i podle výkladu ústavních právníků mohu jmenování odmítnout.“ Prezident Zeman tedy dnes postupuje přímo tak, jak jemu osobně Havel poradil, což ovšem sluníčkářští politici a novináři schválně zamlčují. Jen pro to, že nemají rádi Zemana. Pozoruhodné ovšem je, že ústavní právníci a prohavlovská média vykládali ústavu před šestnácti lety přesně opačně než dnes. Jediné, co se za tu dobu změnilo, je pouze osoba prezidenta.

(autorem glosy je ekonom a politolog Tomáš Doležal)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…