Tomáš Haas: Co se mi dnes honí hlavou 4

16.06.2012 19:00

Hlavou se mi dnes honí toto: Kdo chce zapálit, musí sám hořet.

Tomáš Haas: Co se mi dnes honí hlavou 4
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Ideová konference ODS?

Nikoliv. Doufám, že nikoliv (vysvětlím později).

Již seznam řečníků prozradil, že se jedná o zahájení kampaně pro krajské volby.

Nemýlil jsem se.

Nehovoří se o idejích. Hovoří se o tom, že není dobře věnovat pozornost průzkumům renomovaných agentur (to není mé hodnocení, je to hodnocení pana Drobila), které pro ODS věští další porážku v krajských volbách. Pan Drobil přesvědčuje posluchače, že ta čísla z průzkumů nehrají roli, že jediná čísla, která typický český volič nosí v hlavě, jsou statistiky plné čísel a složitých ukazatelů, které dokazují, jak dobře kdysi hospodařily kraje pod vedením ODS v porovnání s hospodařením sociálně demokratických hejtmanů. Kandidáti na pozice hejtmanů hovoří o tom, že čerpání evropských fondů bude pod jejich správou daleko efektivnější, hovoří o tom, že voliči budou reagovat na poměr kapitálových výdajů a špatnou strukturu výdajové stránky rozpočtů.

Volby budou zřejmě nějakou státní maturitou českých voličů z politické ekonomie, kterou pro ně připravuje odborná komise místopředsedy Drobila. Běda těm, kteří neprojdou.

Přeji hodně štestí.

Zaznělo vůbec něco "ideového"? Ano, zaznělo. Samotného mě to překvapilo. Zaznělo slavné Leninovo "Kdo chce zapálit, musí sám hořet". Naposledy jsem ten revoluční citát slyšel před několika lety, kdy jej na podobné konferenci ČSSD použil za neutuchajícího potlesku posluchačů její nastupující předseda Stanislav Gross, který mimochodem hovořil na dodnes vděčné téma "návratu ke kořenům". Pod tímto leninským heslem, které má zřejmě tak vžité, že je považuje za lidové přísloví, o několik let později povede místopředseda ODS pan Drobil kandidáty ODS do krajských voleb. Nezbývá než doufat, že pokud ODS hovoří o ideovém "návratu ke kořenům" stejnými leninskými hesly jako ČSSD, jedná se přece jenom o jiné kořeny.

Jen by si měli pánové z ODS ujasnit, kde to vlastně chtějí "ideově zakotvit".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Haas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …