Tomáš Haas: Když pragmatismus přeroste v pokrytectví, je někde chyba

09.08.2017 16:51

Komentář Tomáše Haase z Facebooku.

Tomáš Haas: Když pragmatismus přeroste v pokrytectví, je někde chyba
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Jakub Janda vyzval evropské státy k ofenzivě proti Rusku. Teď je prý ideální chvíle.

"Sankce uvalené Spojenými státy na Rusko by měly dle analytika Jakuba Jandy z think-tanku Evropské hodnoty inspirovat Evropu k „vypoklonkování“ špiónů na ruských ambasádách. Janda to aspoň tvrdí ve svém názorovém článku, který publikoval vlivný americký magazín Newsweek.

Sankce a následnou reakci ruského prezidenta Vladimira Putina, který rozhodl o vyhoštění 755 amerických diplomatů, považuje Janda pro evropské spojence USA za jedinečnou příležitost. „Kreml představuje pro západní demokracie jednu z nejvážnějších hrozeb. Z ruských ambasád se stala doslova hnízda nepřátelské zpravodajské činnosti. Západní státy však mají bohužel svázané ruce tzv. reciprocitou. Když vyhostí 10 ruských diplomatů, Moskva udělá to samé,“ píše Janda."
---
I tentokrát, jak je jeho zvykem, nepíše Jakub Janda pravdu, ale čistou ničím neředěnou propagandu.

Rusko se neřídilo reciprocitou ve smyslu "vy nám deset, my vám deset" a americkou administrativu to "lehce zaskočilo".

Rusko neomezilo počet personálu amerických zastupitelských úřadů v Rusku o 35 osob, aby tím vyrovnalo vyhoštění 35 svých pracovníků v USA reciprocitou po jejich loňském vypovězení, jehož záminkou byly dodnes nedošetřené údajné hackerské útoky.

Rusko je těmi recipročními sankcemi asi stejně, nebo ještě více rozhořčeno, než Jakub Janda a řeklo "dost'".

Etalonem reciprocity pro ně ode dneška bude ne počet vypovězených diplomatů, ale celkový počet pro druhou stranu pracujících diplomatů a ostatních pracovníku diplomatických misí druhé strany.
A hle, Jakub Janda horlí proti "nadbytečným diplomatům", kteří podle něho nemají na práci nic jiného, než špionáž.

Na tom asi bude něco pravdy.

Jen trochu nesedí ten poměr. Jakub Janda nás po dlouhou dobu ujišťoval, že jsou to Rusové, Rusové sami, kdo posílají do druhých zemí nepřiměřeně velký počet personálu, což u něj vyvolává podezření, dokonce přímo jistotu, že se jedná o špiony.

A teď se dozvídáme, že Rusové vypověděli 755 osob amerického zastupitelského personálu, a a Američanům tak zbude 455 - přesně tolik, kolik mají Rusové v USA.
Před tím, než došlo k vzájemnému vypovídání personálu, byl poměr 1210 proti 490 - ve prospěch USA!

Podle vzorce Jakuba Jandy je zřejmé, že hlavní činností těch amerických diplomatů byla špionáž.

Docela by mně zajímalo, co tam opravdu dělali. Nevěřím Jakubu Jandovi, že to byli špioni z CIA, jistě se starali jen o obchodní a kulturní výměnu, kterou Jakub Janda plně podporuje, viz protiruské sankce a zájezdy Alexandrovců.

Inu, rozumím pragmatismu, každý se snaží o to, co je v jeho prospěch. Ale když pragmatismus přeroste v pokrytectví, je někde chyba. V našem případě je to v "českém" Think-tanku Evropské hodnoty, jehož nejvyšší, zřejmě "evropskou hodnotou" je válečné štvaní, špiclování, cenuzura a nálepkování "cizích agentů a jejich spolupracovníků".

A tak nevidí Jakub Janda , jako vždy, v každém zhoršení vzájemných americko-ruských vztahů a vzrůstu napětí, hrozbu, ale příležitost. Nastal podle něho ideální čas k dalšímu vyhrocení situace, další protiruské ofenzivě.

"Nastal ideální čas zorganizovat proti Rusku společnou akci. Pokud by se aspoň pět nebo sedm členských států NATO rozhodlo rovněž vyhostit ruské diplomaty, těžko by si mohla Moskva je za takové rozhodnutí potrestat každou zvlášť,“ soudí zkušeně sedmadvacetiletý Janda. Já soudím, že nastal ideální čas izolovat lidi jako Jakub Janda v některém z léčebných ústavů. Ale zkušenosti jako on nemám - takové pomatení smyslů jsem za 70 loet svého života nezaznamenal.

Ale asi tomu nerozumím, tolik našich "politických expertů", napravo i nalevo, s Jakubem Jandou souhlasí. I když už asi nadešel čas se nesouhlasu s Jakubem Janou bát a vyhnout se mu. Naše bezpečnostní orgány totiž nespí, příslušné instituce jsou již zřízeny, úřady již s Jakubem Jandou a jeho Think-tankem spolupracují a nadešel, jak je zřejmé, čas pro ofenzivu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…