Tomáš Haas: Léčba Klausem?

04.09.2013 12:29

Po celou dobu svého působení v české politice jsem byl zastáncem Václava Klause. Dostalo se mi té cti, že jsem několik let pracoval jako jeho poradce, a musím říci, že jsem se nikdy nenaučil tolik, jako při spolupráci s ním. Pracovat pro Václava Klause není právě nejlehčí. Byl důsledný a důkladný – až do bodu, kdy se dá mluvit o perfekcionismu. A očekával totéž i od svých spolupracovníků. Nemluvil do větru, cokoliv řekl, dávalo smysl, a měl věci promyšlené několik tahů dopředu.

Tomáš Haas: Léčba Klausem?
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Spousta mýtů, které se o něm šířily a šíří jsou tím, čím jsou – mýty. Nejsou pravdivé. Nebyl nikdy uzavřený jiným názorům a neobklopoval se jen kývaly, kteří souhlasili s každým jeho slovem. Dokázal přijmout jiný názor a dokázal diskutovat otevřeně a férově. To je pravda. Nebo alespoň to pravda bývala.

A teď najednou jeho kniha a rozhovor pro MF Dnes. Jako by ji psal jiný Klaus. Ale Václav Klaus se nezměnil přes noc. Pozoruji ten divný posun již několik let. Byl jednou z příčin, proč jsem opustil Hrad. Václav Klaus už tehdy přestal být ten Václav Klaus, který pro mně byl přirozenou autoritou a inspirací.

Ale přesto mě to šokuje. Dokázal bych i když s těžkostmi pochopit, kdyby ve volbách podpořil jinou stranu než svou mateřskou. Ale vystoupit přímo proti straně, kterou založil, které vtiskl svůj životní názor a která i v době, kdy se strana a její čestný předseda vzájemně rozešli, jej vždy podporovala a dvakrát prosadila jeho zvolení do prezidentského úřadu, to je už trochu moc.

Možná jej ODS zklamala, čekal snad, že na jeho zvolání se ODS seřadí pod jeho vedením a vrátí se o patnáct let zpět? ODS neopustila Václava Klause, Václav Klaus opustil ODS. A to obrazně i doslova.

To byl důvod, proč jsem odešel z Hradu. Ne proto, že bych se stal jeho oponentem, odešel jsem proto, že jsem byl a stále jsem jeho stoupencem. Stoupencem toho Václava Klause, kterého jsem znal tak dlouho. A kterého jsem i nadále hájil, i když častěji a častěji i proti jemu samému. Což dělám právě teď tím, že podporuji ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Haas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.