Tomáš Haas: Podpora Miloše Zemana byl kolosální omyl

27.07.2013 15:07

Byl bych nerad v kůži těch „pravicových“ puristů, kteří, jako stádo na povel Václava Klause, nebo snad z nějakého antiunijního sentimentu podporovali a volili v prezidentské volbě Miloše Zemana.

Tomáš Haas: Podpora Miloše Zemana byl kolosální omyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dnes už prezident Zeman ani nepředstírá nějakou nadstranickost a začal systematicky bourat stát a jeho instituce – parlament svým ignorováním jeho vůle v prvním pokusu o vytvoření vlády a urážlivým požadavkem na „notářsky potvrzené“ podpisy kterými podmiňuje druhý pokus a justici svým vstupem do otevřeného případu nešťastného státního zástupce Ištvána.

Pan prezident je vším, čeho jsem se obával, když jsem jej odmítl podpořit. Výmluvy jeho dnes už značně nervozních podporovatelů, že „prezident zatím neporušil ústavu“ jsou liché. Výmluvy, že prezident má právo jednat tak jak jedná, protože byl zvolen přímou volbou, jsou nesmyslné. Naše ústava stále platí, způsob prezidentovy volby mu nevzal ani nedal nic, co neměli jeho předchůdci.

Nemáme prezidentský systém, máme systém parlamentní.

Nemám nic proti prezidentskému systému, který může být stejně demokratický jako ten parlamentní, je ale založen na jiném rozdělení ústavních rolí a pravomocí a jiného systému vzájemné kontroly pilířů státní moci – legislativy, exekutivy a soudní moci.

Co zavádí Miloš Zeman však není prezidentský systém, zavádí diktaturu potlačením role parlamentu, rozvratem nezávislé justice a ovládnutím výkonné moci dosazováním vlastních loutek do ministerských křesel a rozhodujících pozic státní správy. Prezident se rozhodl ignorovat „idiotské“ ústavní zvyklosti, rozhodl se do systému shora vložit svou vlastní nikým nevolenou stranu, naordinovat parlamentu vládu nikým nechtěnou a vzniklou někde mezi Loretánskou ulicí, sídlem jeho straničky a Hradem. Zeman ignoruje parlament, ignoruje zásadu (rovněž nikde nepsanou) o neovlivňování vyšetřování, ve kterém otevřeně podporuje stranu žalobce.

Zeman se chová jako diktátor. Jako levicový diktátor. Nic na tom nemění ani to, že usiluje, s podporou komunistů, o rozštěpení levicové ČSSD. Nechce socialistickou levici zničit, chce ji rozdělit, ovládnout a podřídit si ji. Samozřejmě, že jej KSČM podporuje – v tom s ním mají společný cíl.

A jeho propagátoři z pravice by měli konečně přiznat, že jejich podpora Miloše Zemana byl kolosální omyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Haas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…