Trestně stíhání politici by měli odstoupit, žádá petice s několika tisíci podpisy

25.09.2014 16:41

Zvolení statutárních zástupců hl. m. Prahy, žalovaných či trestně stíhaných za nakládání s majetkem hl. m. Prahy, může vážně ohrozit čerpání fondů Evropské Unie. Praha by tak mohla přijít o miliardy korun z evropské pokladny. Petici, která před tímto stavem varuje, předali ve čtvrtek zástupci strany DOMOV a sdružení „Nejsme klauni“ předsedkyni Petičního výboru Poslanecké sněmovny Zuzce Bebarové-Rujbrové. Zároveň požádali o veřejné slyšení. Vzhledem k časové tísni bude muset o rozšíření programu Petičního výboru rozhodnout sněmovna už na stávajícím zasedání.

Trestně stíhání politici by měli odstoupit, žádá petice s několika tisíci podpisy
Foto: red
Popisek: David Štěpán (DOMOV) předává petici Petičnímu výboru

Petice i petenti požadují od všech pražských politiků, trestně stíhaných a obžalovaných v souvislosti s nakládáním s majetkem Prahy, okamžité odstoupení z funkcí a kandidátních listin pro říjnové volby 2014; okamžité odstoupení všech pražských politiků navázaných na kmotry, developery a oligarchy z kandidátních listin pro říjnové volby 2014.

Předsedkyně  Bebarová- Rujbrová upozornila předsedu strany DOMOV Davida Štěpána a předsedu sdružení „Nejsme klauni“ Romana Zikmunda, že ve stávající  předvolební náladě není jisté, zda bude možné najít politickou vůli ve sněmovně k rozšíření programu výboru zrovna o veřejné slyšení k této petici, tak, aby přišla na pořad jednání ještě před komunálními volbami. „Budu informovat neprodleně všechny politické kluby, ale vzhledem k tomu, kolik poslanců je zapojeno do komunálních voleb, příliš velkou vůli pro zařazení tohoto bodu, ve sněmovně nevidím,“ řekla Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Podle Jednacího řádu sněmovny, v případě, požádá-li Petiční výbor o rozšíření svého již stanoveného programu, musejí o této skutečnosti rozhodnout poslanci hlasováním. Požádat o veřejné slyšení mohou zástupci petentů v případě, že se podaří nasbírat více, než 10 tisíc podpisů.

„Je důležité, aby se občané dozvěděli ještě před volbami, že politici, kteří jsou obžalováni nebo trestně stíháni pro trestný čin porušení pravidel hospodářské soutěže a povinností při správě cizího majetku čin v souvislosti s nakládáním s majetkem hl. m. Prahy, představují doslova hrozbu pro další rozvoj Prahy,“ říká David Štěpán. Jak dodal, je samozřejmé, že sice nelze předjímat rozhodnutí nezávislého soudu, ale riziko je příliš velké, než aby na to nebyl brán zřetel, protože soud může vynést očišťující, ale i odsuzující rozsudek krátce po volbách. „Je důležité, aby ve statutárních orgánech Prahy zasedli lidé, kteří už jen svou přítomností neohrozí příjem financí z Evropské unie, tedy další rozvoj našeho hlavního města a jeho městských částí,“ konstatoval Štěpán. „Etický a morální kodex snad raději ani nebudu zmiňovat,“ dodal.

Politici stíhaní pro nakládání s pražským majetkem by měli být staženi z kandidátek

„Jde o to, aby si veřejnost uvědomila, že budou-li tito pánové zvoleni do statutárních funkcí, mohou to být právě oni, kdo způsobí Praze a Pražanům nemalé problémy,“ řekl pro Parlamentnilisty.cz  předseda David Štěpán.  Je podle něj nezbytné, aby byli tito lidé včas staženi z kandidátek, aby později nepoškozovali jméno Prahy, ani příjem do jejího rozpočtu.

Petice zároveň požaduje vyšetření a potrestání viníků zdražení a prodražení výstavby tunelu Blanka; vyšetření a potrestání viníků prodražení karty OPENCARD a vyšetření a potrestání viníků dalších „tunelů“ – podivných IT zakázek bez výběrových řízení.

 „Víme, že některá vyšetřování a žaloby jsou už v běhu, je ale nezbytné, aby tyto záležitosti byly dotaženy do konce, aby byli viníci dohledáni a potrestání, aby to opět nevyšumělo do ztracena,“ řekl předseda sdružení „Nejsme klauni“ Roman Zikmund.  David Štěpán k tomu dodal, že i podle počtu podpisů petentů, kterých je téměř 11 tisíc, je vidět, že Pražané už mají dost podvodů a machinací, které zůstávají nepotrestané. „Tentokrát to ale podle směrnic EU ohrožuje bezprostředně důležité pražské projekty, takže je nutné co nejrychleji udělat v těchto «tunelech» pořádek,“ konstatoval.

O stavu veřejného slyšení budou občané podle předsedy strany DOMOV, informováni na stránkách strany – www.volimdomov.cz , nebo na stránkách sdružení – www.nejsmeklauni.cz.  „Je samozřejmé, že občané, a to nejen Pražané, budou na veřejném slyšení srdečně vítáni. Pokud vím, netýká se tento problém jenom Prahy, takže je to třeba vzít v úvahu v rámci celé republiky. Evropská unie totiž rozdíly mezi Prahou a dalšími městy nedělá,“ dodal David Štěpán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…