Unie bezpečnostních složek: Stát si sám vytváří korupční prostředí

09.06.2014 14:31

Stanovisko Unie bezpečnostních složek k návrhu státního rozpočtu

Unie bezpečnostních složek: Stát si sám vytváří korupční prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Vláda dnes projednává návrh státního rozpočtu na rok 2015. Bohužel v návrhu není zahrnuto navrácení prostředků na platy policistů, hasičů, vězeňské služby a dalších příslušníků bezpečnostních sborů.

V roce 2011 proběhlo plošné snížení platů o 10 % s tím, že vláda slíbila, že jde pouze o přechodný stav a že platy budou opět dorovnány. Před časem mi navrácení platů mi podáním ruky přislíbil i premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec a proto očekávám, že se finální rozpočet podstatně změní.

Snížení platů v bezpečnostních složkách má výrazný negativní dopad. Na toto téma proběhl i odborný seminář v Poslanecké sněmovně. Závěry byly varující. S jistotou lze říci, že na tři sta policistů je v insolvenci ač vlastní nezodpovědností, ale za přispění státu a snižováním platů u bezpečnostních složek. To znamená, že jim hrozí exekuce nebo uvažují o osobním bankrotu. Třicet až čtyřicet procent policistů a hasičů žije kvůli snížení platů na hraně možností žít kvalitní život státního zaměstnance s přímou odpovědností k druhým občanům a na rozdíl od ostatních s povinností nasadit svůj život pro záchranu druhých. Dokonce 50 % příslušníků vězeňské služby má problém se splácením dluhů. Špatné odměňování sebou nese zvýšené riziko, že se policisté, dozorci dostanou na scestí nebo dokonce přejdou na druhou stranu. Stát si tak sám vytváří korupční prostředí.

Když se v roce 2011 příslušníkům sebralo 10 % z platů, policisté, příslušníci vězeňské služby začali hromadně padat do finančních problémů. Stále ještě doufáme, že vláda pochopí, jak důležitá je stabilizace policie, hasičského záchranného sboru a především vězeňské služby. Koalice si musí uvědomit, že tímto návrhem rozpočtu naprosto demotivují bezpečnostní složky a navazuje plynule na dobu vládu minulou. Přispívají k odchodu kvalitních příslušníků bezpečnostních sborů, prohlubují nedůvěru v politiku a demotivují bezpečnostní složky jako celek. Tento rozpočet by nepřímo ohrožoval zdraví a životy občanů, protože již brzy se může stát, že u policie kde je nástupní plat 16.000 Kč čistého, budou sloužit jen 19ti letí kluci a 55letí kmeti. Ztráty kvalitních zaměstnanců budou již nezvratné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.