Václav Danda: Obrat v oficiálním vyšetřování tragédie letu MH17

29.10.2014 19:30

Václav Danda přináší nové informace o vyšetřování sestřeleného malajského letadla, která potvrzují námi již dříve zveřejněná fakta, jež oficiální česká média veřejnosti zatajují

Václav Danda: Obrat v oficiálním vyšetřování tragédie letu MH17
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Domeček z karet ohledně letu MH 17 sestřeleného nad Doněckem 17. července se oficiální propagandě začíná hroutit. Informace o tom, že zločin má na svědomí ukrajinská stíhačka, které jsme již dříve přinesli, se pomalu začínají potvrzovat. Nizozemští vyšetřovatelé právě připravují pro Moskvu oficiální žádost o pomoc. Hlavní nizozemský vyšetřující státní zástupce, už totiž nevylučuje možnost, že letadlo mohlo být sestřeleno ze vzduchu. To by mohl být zcela zásadní zvrat v celé kauze. Informaci zveřejnil německý Der Spiegel.

Obrat?

Holandský vyšetřovatel Fred Westerbeke v rozhovoru uvedl, že jeho tým je otevřen možnosti, že malajský stroj nebyl sestřelen systémem BUK, jak se snaží vykonstruovat naposledy německá tajná služba, ale že na něj zaútočilo jiné letadlo. Tato verze se shoduje s tím, co zveřejnilo ruské ministerstvo obrany. Již několik dní po tragédii dalo veřejnosti k dispozici vojenské monitorovací údaje, které nade vší pochybnost doložily, že dopravní letadlo sledovaly vojenské stíhačky Kyjeva. Ukrajinští představitelé až dodnes neposkytli žádné vysvětlení, proč se armádní stroje přiblížily k letu MH17.

Sdělení holandských vyšetřovatelů je důležité. Jak hodně dokládá také to, že jak naše soukromá tak „veřejnoprávní“ média o tomto dramatickém zvratu jako vždy pečlivě mlčí

Fred Westerbeke německému časopisu sdělil, že nizozemští vyšetřovatelé připravují pro Moskvu oficiální žádost o pomoc, protože Rusko není součástí vyšetřovacího týmu. Dodal také, že vyšetřovatelé požádají o konkrétní radarová data, která naznačují, že vojenská letadla Kyjeva letěla těsně před katastrofou blízko malajského boeingu.

Američané nadále nereagují

Moskva vyzvala Spojené státy, aby zveřejnily své satelitní snímky z družice, která se v tu dobu nacházela právě nad Ukrajinou. Tyto důkazy totiž mohou verzi Moskvy potvrdit. "Třeba to byla náhoda, ale je nepochybné, že satelity Spojených států letěly nad Ukrajinou ve stejném čase, kdy havarovalo malajsijské letadlo," zveřejnila RT červencové vyjádření mluvčího ruského ministerstva obrany.

Právě k uvolnění zmíněných amerických satelitních snímků vyzval v rozhovoru pro Der Spiegel i Westerbeke. "Nadále jsme v kontaktu se Spojenými státy za účelem získat tyto satelitní snímky," prohlásil nizozemský vyšetřovatel. Holandské úřady jsou pod silným tlakem, neboť vzrůstá nespokojenost příbuzných obětí s vyšetřováním, které stále nikam nevede.

Pokud by se potvrdilo, že letadlo sestřelila ukrajinská stíhačka, jak naznačují mnohé důkazy včetně fotografií rozstříleného kokpitu, Kyjev by se samozřejmě dostal do velmi obtížné situace. Mělo by to rovněž zásadní vliv na západní protiruskou propagandu. Ta se po tomto zločinu, ze kterého byli bez jakýchkoliv důkazů okamžitě obviněni členové doněcké domobrany, rozjela na plné obrátky.

Ale nepředbíhejme. Je to těžko uvěřitelné, ale vyšetřování, jak se ukazuje, je stále na začátku. I když veřejné prohlášení holandského vyšetřovatele je samo o sobě zásadním zlomem, není příliš pravděpodobné, že jak Ukrajina, tak její západní sponzoři se k této záležitosti postaví čelem. Spíše budeme tak jako dosud svědky hry na mrtvého brouka.

Mlčení jako důkaz

Ostatně – i kdyby se nakonec Holanďanům podařilo prokázat, že malajský boeing sestřelil Kyjev, nic se už nezmění. Od počátku upozorňujeme na to, že šlo pouze o záminku k eskalaci propagandistické války proti Moskvě. Tato propaganda již mezitím dosáhla alespoň zčásti svých cílů: Navzdory volbám na části ukrajinského území ovládaného Kyjevem – i volbám, které (snad) proběhnou koncem týdne v Doněcké a Luhanské lidové republice – válka byla nastartována. Zatím ve „studené“ podobě.

Sdělení elit EU, že ani po kyjevských volbách, jejichž výsledky Rusko dopředu uznalo, se na nesmyslných sankcích proti Ruské federaci nebude nic měnit, je víc než výmluvné. Západ – Spojené státy na místě prvním – pokračování ukrajinské krize totiž nezbytně potřebují. Vytvoření obrazu nepřítele má posloužit k zakrytí jiné krize. Té reálné, nikoli virtuální. Hospodářské oživení v euro-americkém prostoru se ukázalo jako fata morgana. Převedení evropského obchodu z ruského na americký trh může na chvíli vytvořit alespoň záplatu v kroutící se ekonomice. Bez ohledu na to, že těmi, kdo to zaplatí, budeme my. Každý z nás.

Sdělení holandských vyšetřovatelů však přesto důležité je. Jak hodně dokládá také to, že jak soukromá bakalovská, tak babišovská média – o České „veřejnoprávní“ televizi samozřejmě ani nemluvě – o tomto dramatickém zvratu jako vždy pečlivě mlčí.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …