Václav Danda: Vojenský Schengen a naše volby. Ptal se někdo, jestli je tu chceme?

12.12.2016 15:48

Václav Danda komentuje návrh poslanců-kolaborantů napříč politickým spektrem, abychom mohli "lépěji a radostněji" vítat cizí armády - a tu zuboženou naši snadněji poslat do stále reálnějšího "východního tažení" Západu.

Václav Danda: Vojenský Schengen a naše volby. Ptal se někdo, jestli je tu chceme?
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Přípravy na Velkou válku jedou stále na plné obrátky. Je to nejlépe vidět v Evropě, kde nyní panuje snaha navýšit vojenské výdaje zemí NATO na "magickou hranici" 2 procent HDP. Není pochyb, že se stále pokračuje podle starého plánu. Trump netrump.

Evropské elity hrají tváří v tvář bouřícím se občanům vabank. V řadě evropských zemích od Německa po Pobaltí můžeme sledovat urychlení válečných příprav směřujících (?) k příštímu roku rozhodnutí.

Málokoho proto v této souvislosti překvapil návrh skupiny českých poslanců na změnu ústavy, kterou by se otevřela cesta k nasazení našich vojáků do chystané protiruské operace bez souhlasu parlamentu. Za současné situace musí jejich případné nasazení schválit obě parlamentní komory.

Neutrální stanovisko

Návrh ústavní novely, která by parlament prakticky vyřadila ze hry, předložila skupina poslanců napříč politickým spektrem vládě. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky k němu zaujal "neutrální stanovisko" (!). Bude tedy na Sněmovně, jak se k návrhu postaví. Argumenty předkladatelů ze všech politických sněmovních klubů vyjma KSČM znějí v tom duchu, že česká polistopadová ústava je pro chystanou válku příliš "zastaralá" a neumožňuje efektivní rychlé nasazení vojáků v konfliktu.

"Cílem je rychlejší a operativnější vysílání ozbrojených sil České republiky mimo její území a zefektivnění rozhodování o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky," uvádí se v důvodové zprávě k návrhu, který vláda obdržela. Pod návrhem, který je z hlediska poslanců nelogický, neboť jim bere jednu z nejdůležitějších pravomocí, najdeme zákonodárce, kteří dlouhodobě pracují ve prospěch nadnárodních globálních zájmů proti zájmům České republiky a její suverenitě.

Smíšené pocity?

Argument předkladatelů, že ústava je zastaralá, protože neumožňuje vládě posílat naše vojáky válčit mimo naše území bez souhlasu parlamentu, vyvolal i v Bruselu a NATO oddané Sobotkově vládě místy překvapení. Zatímco válečný ministr Martin Stropnický (ANO) nad nápadem jásá a horlivě ho podporuje, ministři vnitra a spravedlnosti Milan Chovanec a Robert Pelikán vyjádřili spíše rozpaky. Vláda tedy s návrhem nijak nenaložila - nepodpořila jej ani neodmítla.

Nechala to zkrátka na poslancích. Není však příliš pravděpodobné, že by podobný návrh mohl získat ústavní většinu. Případné hlasování, které půjde kromě komunistů napříč poslaneckými kluby, bude nicméně dobrým ukazatelem, kdo jaké zájmy ve Sněmovně ve skutečnosti hájí.

S otázkou nasazení našich vojáků a otevření českého území jako průchoďák pro cizí armády úzce souvisí i potřeba otevření našeho vzdušného prostoru. Na přípravě operace "Barbarossa II", replice Hitlerova plánu na napadení Ruska, se kromě pozemních jednotek mají nerušeně přesouvat k ruským hranicím i nejmodernější zázraky letecké techniky, americké obří válečné drony.

Jestřábi a vojenský schengen

Sobotkův a Babišův kabinet bez většího zájmu médií - a proto i téměř nepostřehnut manipulovanou veřejností - odsouhlasil již na konci října, že od 1. ledna 2017 budou moci nad Českou republikou létat největší americké špionážní drony "Global Hawk" až k hranicím Ruska: "Vláda vyslovuje souhlas s přelety a průjezdy ozbrojených sil členských států NATO včetně přeletů jejich bezpilotních letadel," praví se v dokumentu. "Předpokládá se, že vysoko nad územím České republiky poletí třeba Global Hawk plnící úkoly ve prospěch NATO," vysvětlil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Připomeňme, že letouny s příznačným jménem Global Hawk (Globální jestřáb) jsou rozmístěny na italské základně Sigonelle na Sicílii. Stroje mají rozpětí 40 metrů, jsou dlouhé 15 metrů a vysoké pět metrů. Létají ve výšce až 20 tisíc metrů, ve vzduchu vydrží neskutečných 32 hodin a doletí skoro 23 tisíc kilometrů. Mají tedy zhruba třikrát větší dolet než dopravní letadla. Ale to nejpodstatnější: Na jejich palubách je umístěna špičková špionážní technika, která může pořizovat nejen detailní snímky, ale sledovat radiokomunikace a datové toky na zemi.

Ujištění americké strany, že při přeletu přes české území nebudou tyto špionážní přístroje zapnuty, zní jako dobrý vtip. Stropnický samozřejmě "Globální jestřáby" na českém nebi vítá. "Jsme součástí NATO, spojenecké drony chrání i nás," poznamenal ministr. Pokud tím myslel sebe a své soudruhy z vládnoucího establishmentu, je možné mu věřit. Pro ovládané občany, kteří k něčemu takovému nedali nikomu z vlády ve volbách mandát, je to však katastrofa.

A brzy bude následovat další: Přestaňte si hrát na nějakou suverenitu, vzkazují generálové z NATO včetně toho našeho Petra Pavla. Připravujeme se přece na válku s Ruskem, takže armády musí mít možnost křižovat kontinent jak se jim zlíbí. Vytvořme takzvaný vojenský Schengen! Odstraňme hranice pro volný pohyb amerických i německých vojsk!

Nejprve se tyto úvahy začaly objevovat nenápadně v bruselských kuloárech, dnes už o nich hovoří otevřeně i špičky NATO. Aniž se o tom vláda s veřejností radí (to lze jen pomocí voleb), vznik vojenského Schengenu mají představitelé NATO údajně projednat na summitu v Bruselu v příštím roce.

Rusko ve stavu bdělosti

To všechno se děje i přes nadějeplná slova směřovaná tvořící se administrativě prezidenta Donalda Trumpa, která zazněla při výročním projevu Vladimíra Putina o stavu Ruské federace: "Rusko je připraveno spolupracovat s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem, neboť Moskva a Washington nesou společnou odpovědnost za globální bezpečnost." A řekl také, že Rusko nestojí o konfrontaci, naopak se chce podílet na řešení světových problémů. "Nehledáme a nikdy jsme nehledali nepřátele. Potřebujeme přátele," řekl Putin.

Ruská diplomacie si samozřejmě uvědomuje a dává najevo, že bez ohledu na to, co se bude v následujících měsících dít, pokud se zvolený americký prezident skutečně ujme svých pravomocí, musí být ruský stát obezřetný. Je jí jasné, že něco jiného je prezident, něco jiného Pentagon a ještě něco jiného plány generálů z NATO. O tomto realismu svědčí i pokračující ruské přípravy na obranu proti útoku. Obkličování jeho hranic a přijímání zákonů jako jsou ty v českém parlamentu či příprava "vojenského Schengenu", jsou jasným signálem, kam vojáci směřují.

Útvary ruského Západního vojenského okruhu (ZVO) tak od počátku letošního roku dostaly podle náčelníka tiskového oddělení ZVO Igora Muginova více než 1500 kusů nových moderních těžkých zbraní: letouny, vrtulníky, hlídkové čluny, ženijní techniku, radiolokátory, dělostřelecké systémy ale také nové tanky, obrněné transportéry a automobilní techniku.

Zlepšily se i bojové možnosti bezpilotních leteckých prostředků v podobě nových dronů Gruša, Orlan, Granat, Zastava, Leep a Forpost. Objem zbraní a vojenské techniky dodané letos do ZVO je podstatně větší než do kteréhokoli z ostatních tří vojenských okruhů.

Vědí o tom všem naši poslanci, kteří chtějí měnit ústavu, abychom mohli být do této nebezpečné hry vtaženi i bez souhlasu parlamentu? Každý z nich nese část odpovědnosti za tyto kroky.

Ostatně parlamentní volby se blíží. A právě odpovědi veřejnosti na tyto otázky života a smrti našeho státu a jeho občanů budou bezpochyby součástí rozhodnutí voličů.

Bez ohledu na to, jestli je politické strany dají na stůl, nebo se je, jako doposud, pokusí utajit.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…