Václav Girsa: Novela stavebního zákona je v rozporu se zákony i s povinností respektovat mezinárodní úmluvy

01.03.2019 18:51

Návrh novely stavebního zákona, který pro Ministerstvo pro místní rozvoj vytvořila Hospodářská komora, umožňuje budoucí devastaci kulturních památek, včetně těch pod ochranou UNESCO.

Václav Girsa: Novela stavebního zákona je v rozporu se zákony i s povinností respektovat mezinárodní úmluvy
Foto: icomos.cz
Popisek: ICOMOS - logo

Zákon vznikl netransparentně v režii stavební lobby. Mezinárodní organizace ICOMOS doručila ministerstvu připomínky k tomuto zákonu i přes vytrvalé ignorování pokusů o komunikaci ze strany úřadu. ICOMOS stále nabízí pomoc při nápravě největších vad návrhu.

Předložený věcný záměr novely stavebního zákona zcela ignoruje celou oblast péče o památky. Několika větami ji deklaruje, věcně ji však neobsahuje. „Musíme konstatovat, že návrh je v rozporu s platnými zákony i s povinností respektovat mezinárodní úmluvy, kterými český stát potvrdil zodpovědnost zachovat kulturní odkaz minulých epoch,“ uvedl k věcnému návrhu prof. Václav Girsa, prezident ICOMOS.

Zákon v této podobě směřuje k úplnému okleštění principů ochrany veřejného zájmu na uchování hodnot kulturního dědictví. Počítá se zavedením fikce souhlasu ve stavebním řízení. To znamená, že pokud se příslušný úřad nevyjádří do 30 dnů, bude platit takzvaná fikce souhlasu a stavba bude povolena. V této lhůtě však není možné zpracovat vyjádření u větších staveb nebo projektů zasahujících do památkově chráněných území. Zrušením institutu závazných stanovisek a podřízením památkové péče rozhodování stavebního úřadu fakticky ukončí nezávislou činnost orgánů památkové péče.

„Sdílíme názor, že je zapotřebí hledat cestu, jak urychlit proces přípravy nové výstavby. Nemůžeme však nahradit současný a příliš složitý systém procesem, jenž umožní ohrožení kulturního dědictví včetně životního prostředí. Zlepšit život drobným stavebníkům je chvályhodné, ale psát zákony na míru developerům je v právním státě nepřijatelné,“ dodal Václav Girsa.

Věcný návrh novely stavebního zákona připravili místo úředníků Ministerstva pro místní rozvoj právníci členů Hospodářské komory. Ta přitom není odpovědná za ochranu veřejných zájmů, hájí pouze ekonomické zájmy svých členů. Předložený záměr je v současném znění velmi vstřícný k developerům a dalším stavebním podnikatelům. „Stavební lobby si tak napsala věcný záměr zákona podle svých představ a potřeb,“ dodal Girsa.

Na připomínkování více než 200stránkového dokumentu, který má ambici zasahovat do desítek zákonů, dotýká se národního kulturního i přírodního dědictví a ovlivní životy prakticky všech občanů naší země, vyhlásilo ministerstvo lhůtu pouhých 15 pracovních dnů. Stát má garantovat ve všech fázích legislativního procesu hájení veřejného zájmu a transparentnost vzniku zákona, to se v tomto případě nepodařilo dodržet.

Český národní komitét ICOMOS je součástí velké mezinárodní nevládní organizace – Mezinárodní rady památek a sídel, která sdružuje více než deset tisíc odborníků z oblasti historického urbanismu, ochrany města a krajiny, architektury a památkové péče. Od roku 1972 plní ICOMOS úlohu hlavního odborného poradce UNESCO v otázkách kulturního dědictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…