Václav Husák: Ohňostrojoví pokrytci

29.12.2019 7:38

Velmi zjednodušená definice slova říká, že pokrytcem je člověk, mezi jehož slovy a reálnými činy je zřejmý zásadní rozpor. Tato glosa je věnována speciálně pokrytcům klimaalarmickým, poddruhu „ohňostrůjcovským a petardovským“.

Václav Husák: Ohňostrojoví pokrytci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Každý z nás se v knihách a časopisech jistě setkal s výrazy velebné či posvátné ticho. Vr­cholem ticha může být ticho „ohlušující“. Když pomineme vazby „ticho jako po pěšině“, „ticho před bouří“ a „ticho jako v hrobě“ je význam tohoto podstatného jména vcelku pozitivní. Ticho je pro většinu lidí hodnota. Ale ne vždy.

Hluk vyvolaný lidskou činností, tedy pravý opak ticha, je jednou z forem znečištění našeho životního prostředí. V mnoha případech je ale velmi obtížné a značně nákladné jeho vzniku technicky zamezit. Určitá snaha tu však je, což dokazuje existence řady zákonů a protihluko­vých norem a tlak úřadů na jejich dodržování.

Chudého člověka ve středověku by v životě nikdy nenapadlo u příležitosti vstupu do Nového roku čímkoli střílet, protože by to jednak stálo peníze a druhak by ten randál splašil veškerou domácí i v širokém okolí divoce žijící zvířenu.

Ale od té doby lidé ve vyspělých zemích náramně zbohatli mají dostatek peněz na nedůležité hlouposti, mimo jiné i na takzvanou „zábavní pyrotechniku“. Jen v České republice za ní každoročně utratí stovky miliónů korun. Cílem kupujících je jejím odpálením vyvolat na obloze různobarevné záblesky a příšerný hluk. Žádný rozumný smysl to nemá.

Téměř nikdo se však nezabývá dalším důsledkem odpalování ohňostrojů, petard a dělobuchů, kterým je obrovská produkce chemického znečištění. A to včetně skutečně jedovatých sloučenin a některými „odborníky“ nenáviděného kysličníku uhličitého.

Důsledkem radostných oslav vstupu do roku 2020 bude naprosto zbytečné chemické a hlukové znečištění životního prostředí ve značném rozsahu. Mnohé z těchto „zábavných pyrotechniků“ pak v nastávalícím roce potkáme na manifestacích, kde budou s transparenty v rukou „bojovat“ proti znečišťování životního prostředí a klimatickým změnám. Pokrytci !!!

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…