Václav Husák: Stav nehod na českých tocích

20.08.2017 13:26

…a vodních plochách. I přes opakovaná upozornění a bezpečnostní akce organizované Policií ČR zůstává situace na českých tocích a vodních plochách kritická. Není dne, ani hodiny, aby se na vodě něco tragického nestalo.

Václav Husák: Stav nehod na českých tocích
Foto: pixabay.com
Popisek: řeka, ilustrační foto

Například ve čtvrtek odpoledne vznikla velmi nebezpečná situace na Máchově jezeře, kde dvojici dospívajících dívek jedoucích na vypůjčeném šlapadle nenápadně pronásledovali na plavidle stejného typu dva kluci. Když děvčata dohonili, ťukli svou přídí do jejich zádě (plavidla).

Protože vše se odehrávalo za zběsilé jízdy rychlosti 2km za hodinu, holky to strašně vyděsilo. A protože si právě povídaly o žralocích, a navíc při hodinách biologie často chyběly, považovaly náraz za útok žraloka.

Bohužel však se při obědu obě vydatně nacpaly hrachovou kaší s párkem, což se projevilo bouřlivou a k tomu ještě synchronní flatulencí (děvčata se uprdla). Zahřmění však naštěstí zaslechli příslušníci Vodní policie ČR, kteří byli nablízku a vydali se na svém superrychlém člunu věc prověřit. Jejich bleskový příjezd však vyvolal tak velkou vlnu, že obě plavidla se převrhla.

Dvojici skvěle připravených policejních vodních záchranářů se však během několika desítek vteřin podařilo obě, shodou okolností velmi pohledná děvčata, vytáhnout do policejního člunu. Když se pomocí speciálního testeru ujistili, že nejde o plynový útok, neprodleně zahájili jejich oživování dýcháním z úst do pusy. Výmluvným máváním rukou chlapcům přitom naznačili, aby je nerušili a na břeh doplavali sami. Za tento skvělý zásah je s vysokou pravděpodobností odmění Policejní prezident medailí, pokud ovšem mezitím nebudou obviněni z pohlavního styku s nezletilými, protože obě čtrnáctileté dívky záchranáři vrátili rodičům na břeh až dvě hodiny po „incidentu“. Ty se však tvářily spokojeně a novinářům a okolostojícím sdělovaly, že ostrůvek na jezeře je krásný a je tam prý měkoučká tráva.

K další – téměř tragedii – došlo na Dolní (Novomlýnské) nádrži, kde právě při lovu ryb z klasické pramičky odpočíval náš bývalý reprezentační skifař Jidřich Svobodojanovský. Ve svých jednasedmdesáti letech už neslyší tak dobře, takže přeslechl příjezd policejního člunu. Příslušník se tedy neuváženě rozhodl upozornit na přítomnost člunu klaksonen.

To však neměl dělat. Reflexy jsou totiž reflexy. Po zatroubení – pro bývalého skifaře startovním signálu – Jindřich bleskově odhodil oba rybářské pruty a neuvěřitelnou rychlostí vyrazil směrem ke Strachotínu. Tam však nezastavil a po souši pokračoval dokonalým soupažným tahem až k Hustopečím, kde jeho zběsilou jízdu ukončila až policejní hlídka na dálnici pro překročení povolené rychlosti.

Jak vidíte, už jen tyto dva příklady ze života Vodní policie ČR naznačují, jak důležitá tato služba je, a že se naše vody bez aktivního policejního dohledu neobejdou. Vždyť alkohol za vesly nás téměř všechny smrtelně ohrožuje. Například loni opilci způsobili dokonce deset zranění: šest boulí (dvě modré) a čtyři odřeniny. Proto je třeba na tuto preventivní službu nasadit co nejvíce policistů. I těch ze silnic. Vždyť na nich loni při nehodách zemřelo pouhých 556 lidí.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …