Václav Husák: Znáte „kravinyma“?

12.08.2021 14:58 | Komentář

Čtenáři, kteří v základní škole nechyběli často v hodinách gramatiky českého jazyka, vědí, že synonyma jsou různá slova s podobným významem, zatímco homonyma jsou slova podobně znějící, ale většinou s významem naprosto odlišným. Já jsem zjistil, že existuje ještě třetí skupina slov – „kravinyma“.

Václav Husák: Znáte „kravinyma“?
Foto: Archiv ČRo
Popisek: Jan Werich

Ale nebudu se chlubit cizím peřím. Veřejně přiznávám, že jsem se inspiroval u vpravdě geniálního uživatele češtiny – dramatika, herce a spisovatele pana Jana Wericha, který ho spolu se slovy napnelismus a cukatura použil ve filmu „Pudr a benzín“.

Přiznávám rovněž, že do skupiny „kravinym“ jsem zatím zařadil pouze dvě slova, jejichž vzájemné, a navíc i naprosto jednostranné zaměňování se masivně rozšířilo mezi politiky a silně angažovanými novináři.

Klasickým a zatím i jediným příkladem použití „kravinyma“ je náhrada sousloví „pozitivně testovaný“ slovem „nakažený“. I prostý nevzdělanec, neznající definici pojmu synonyma a používající svůj selský rozum, ví, že mezi těmito výrazy je velmi podstatný věcný rozdíl.

Položím-li nám všem takzvanou řečnickou otázku „Proč to politici dělají?“, můžeme na ni odpovědět sborem:

„Protože potřebují, abychom se stále báli!“

Já se však obávám, že politici už na nás připravují mnohá další „kravinyma“. V první řadě náhradu slova „dobrovolně“ slovem „povinně“. A neradujte se, protože tím to neskončí!!! Bohužel.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…