Václav Kovalčík: Výhry a nevýhry

27.06.2022 7:34 | Komentář

Když někdo něco kladného vyhraje, tak to motivuje žít, mít dobrou náladu i vlastní povědomí. Když něco nevyhrajeme, anebo se trapně umístíme, tak tenhle záporný status dosti negativisticky a nepříjemně ovlivňuje náš život.

Václav Kovalčík: Výhry a nevýhry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Život je pes, ilustrační foto

Mnozí soutěžící v různých oblastech touží dosáhnout zlatého pozlátka výhry a skvělého umístění. Pak to ovšem může dle Herakleita skončit různě - výborně, anebo hrůzně.

Bohužel kapitalismus honí lidi, studující a pracující do duševních i fyzických stresů, a to svým nárokem na super výkon i dokonalost za každou cenu! A tak se lidé ponižují a hádají, perou se rovnou o své pozice zákeřným i nelidským chováním. Urvat a zbídačit za každou cenu. To je bohužel motiv a práce liberalismu a kapitalismu.

Lidé se ženou v každém věku za výhrami, pak nestihnou založit svou rodinu, pak nadávají, jak je svět ve skutečnosti špatný. O výhrách a nevýhrách rozhodují nejen osobní schopnosti, talent, vlohy, ale i správná konstelace všech soutěžících. Někdo může mít prestiž nekalým a lstivým způsobem, jiný zas poctivým konáním. Mám takový pocit, že v dnešních domácích i světových soutěžích vítězí ten "jediný správný politický názor i pohled," což zavání korupcí v morálce a spravedlnosti.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí

Všichni prý nemohou vyhrát, jak je často řečeno. Je třeba prý na sobě makat, ale pak o vašem statutu a umístění rozhodne nekale ten, kdo vás nemá vůbec rád. Kapitalismus a západní chování patří na skládku dějinnou. Je třeba aplikovat v našem státě i ve světě lidem přátelský systém a režim. To znamená zbytečně se nehonit, zbytečně se nestresovat, dále se chovat k lidem přívětivě, ocenit a pochválit i maličkost, též snahu.

Dále je třeba si uvědomit, že honění se za stále vyšším ekonomickém růstem drancuje již tak těžce zkoušenou přírodu i životní prostředí. Chce to nový a poctivý systém, správu státu, rozumné zákony, jistoty a bezpečí doma i ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…