Václav Kovalčík: Využití ekologických zkušeností doma i ve světě

19.08.2019 8:39

Ekologické vztahy například v zemědělství a lesnictví je třeba mapovat, aby se zabránilo smrtícím omylům chemických postupů při ochraně rostlin.

Václav Kovalčík: Využití ekologických zkušeností doma i ve světě
Foto: pixabay.com
Popisek: Divoká příroda - ilustrační foto

Jsou užiteční ptáci, např. čápi a dravci, přelétající přes naše území. Pokud chceme zasáhnout proti přemnoženým hrabošům chemicky, měli bychom nejprve zvážit, jestli v dané lokalitě existuje zavedená ekologická zkušenost - viz čápi a dravci, kteří by se postarali o snížení počtu hrabošů bez aplikace pesticidů.Také hadi mohou situaci spoluřešit, též obratné šelmy našich poměrů.

K ekologickým vztahům se počítají i paraziti, ti mohou zkrátit život zmíněným hrabošům, vždyť existují koloběhy a potravní závislosti. I na hmyzí škůdce v přírodě fungují např. hmyzí a ptačí predátoři.

Využít chemickou ochranu proti hrabošům, anebo nevyužít? O tom by předem mohly rozhodnout ekologické zkušenosti ohledně domácího a migrujícího ptactva přes naše území, jež by se postaralo o výraznou redukci počtu hrabošů.

V našich polích i lesích je tedy nezbytné mít zavedené, spolehlivé a pozorované ekologické zkušenosti. Je pravdou, že změnou klimatu se mohou časem měnit - může k nám přilétat např. více druhů užitečného ptactva, anebo se v "nepopulárním" případě připlazit jedovatá zmije růžkatá z rakouských končin.

I hadi mají u nás místo, mám na mysli druhy střední Evropy. Může se nám to líbit, anebo nelíbit, prostě to jsou ekologické vztahy. Je tedy třeba respektu a opatrnosti, a tak to je o ekologických zkušenostech a mapování přírody, vždyť tvorové střední Evropy a migrující tvorové přes naše území se často postarají o přijatelnou ekologickou rovnováhu. Musíme mapovat jejich pobyty a sezóny na našem území, stejně tak i ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…