Václav Makrlík: Proč mají místo českých občanů bohatnout australští akcionáři?

20.10.2017 20:26

„Do pěti let mají Australané začít na Cínovci těžit lithium“. Tak zněl titulek krátkého textu v MF Dnes ze 3.10. Jak může někdo po skandálech s vodou , uhelnými doly na Ostravsku a dalšími přírodními zdroji uvažovat o tom, že by nechal soukromou zahraniční firmu těžit české přírodní bohatství?

Václav Makrlík: Proč mají místo českých občanů bohatnout australští akcionáři?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Cínovec, víska spadající pod Dubí v Severních Čechách - horská osada je v centru pozornosti kvůli velkým zásobám lithia. Znak zkřížených nástrojů mlátek a želízko ("důlní šlígle") je hornickým symbolem.

Proč má být český stát z milosti jakési australské firmy jen podílníkem na těžbě a zpracování suroviny, když existuje státní podnik DIAMO, který je schopen zajistit toto vše v režii českého státu. Australané dobře vědí, že i když českému státu poskytnou z této činnosti drobky jejich zisky budou horentní, neboť zásoby suroviny se oceňují v řádu bilionů korun.

Proč všechen zisk z lithia nemůže zůstat českému státu, tedy občanům této země, a to i za cenu v milionech korun, kterou stát zaplatí za již provedený průzkum a odstoupení od existujících smluv, případně smlouvy o ochraně investic? Naříkáme, že z podniků privatizovaných cizinci odchází z Česka ročně na dividendách bezmála 300 miliard a dalších 300 miliard v důsledku dalších finančních transakcí.

Proč mají místo českých občanů bohatnout australští akcionáři a čeští občané budou zaměstnáni jako nádeníci, což ovšem společnost Czechinvest vykáže prostřednictvím medií jako nesmírný úspěch při tvorbě pracovních míst? Lithium je strategická surovina, které v 21.století patří budoucnost, podobně jako tomu bylo s uranem v polovině století 20.

Proč, jak je ve výše zmíněném textu uvedeno, teprve „další strategické suroviny chce stát získávat sám“? Kolik takových strategických surovin se na území ČR ještě nachází? Možná zní naivně Libušino proroctví ve Starých pověstech českých, které vycházejí z Kosmovy kroniky, ale stojí za zamyšlení „I soused od západu, zván i nezván, chtít bude kov, v němž vláda je. Vy chraňte se,ať z darů vaší země vám pouto sluhů nezkuje. Kde jenom píď sami povolíte, tam ztratíte vždy celý lán.“

Václav Makrlík, ekonom

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …