Václav Matyáš: Mírný růst stavebnictví způsobila vláda investiční politikou, a příznivé počasí

21.01.2015 18:37

Komentář k výsledkům ČSÚ o stavebnictví

Václav Matyáš: Mírný růst stavebnictví způsobila vláda investiční politikou, a příznivé počasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Průběžné výsledky druhého pololetí roku 2014 vykazují mírnou vzestupnou tendenci, která je dobrým signálem zabrzdění sedmiletého trvalého propadu. 

Dvouprocentní meziroční nárůst produkce stavebnictví v listopadu a mírný vzestup za období od počátku roku jsou projevem dvou faktorů. Především je to odraz lepšího přístupu vlády k investiční politice, který se začal pozitivně projevovat v pozvolném růstu nových zakázek. Dalším faktorem je velmi příznivé počasí, které stavbařům přeje a nezpomalilo postup na rozestavěných stavbách.

Předpokládám, že i výsledky prosince loňského roku budou podobné a že očekávaný meziroční růst 10-15 miliard korun je reálný.

Nepříznivým údajem listopadové statistiky je ovšem výrazný pokles nových zakázek, jejichž hodnota poklesla téměř o čtvrtinu. Velmi zanedbaná příprava velkých staveb, především v dopravní infrastruktuře, která je příčinou, proč nebudou výsledky předchozího roku ještě lepší, může znamenat velké nebezpečí pro letošní rok.

O tom, že je před námi ještě dlouhá cesta k tomu, abychom mohli hovořit o skutečném odražení ode dna, je fakt, že propad od roku 2008 je více než 22 %. Věřím ale, že se již v letošním roce vydáme strmějším směrem.

Komentář poskytl Ing. Václav Matyáš
prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Xaverovy patálie

10:14 Zdeněk Jemelík: Xaverovy patálie

Před několika dny začalo ve veřejném prostoru rezonovat jméno Luboše Xavera Veselého (dále jen LXV),…