Václav Vlk: Český lev

05.03.2014 15:08

Nezaznamenal jsem na tomto webu žádný článek o kultuře, což je škoda. Někdy se v našem středoevropském prostoru vytváří dojem, že kultura je něco co pravice přijímá nebo lépe řečeno podporuje maximálně v rámci snobského náhledu na svět, a to v pejorativním slova smyslu.

Václav Vlk: Český lev
Foto: Český lev
Popisek: Český lev

Přitom je to škoda, neboť umělci v České republice (alespoň  starší a střední generace) mají velmi komplexní představu o tom, jak je to s levicí a s jejím názorem na svobodu, když je puštěna z řetězu a dělá si, co chce, jako tomu bylo v období komunismu.

Nedávno proběhlo předávání ceny Český lev, které se přeneslo z atmosférické Lucerny do kamenného Rudolfina. Největší změnou byl přechod z produkce Petra Vachlera do rukou České filmové a televizní akademie. Změnil se celý koncept večera a dlužno říct – v komplexních souvislostech k lepšímu. Zmizela estrádovitost, která se bohužel Vachlerovi vymykala z rukou a v poslední době směřovala k nikým nepochopeným skečům. Je třeba předestřít, že Petr Vachler Českého lva vymyslel a choval se jako správná osobnost. Prosazoval ho a prolínal do něj za ta léta své vlastní názory, včetně těch extrémních, až po jím milované vegetariánství. To by samo o sobě nevadilo, kdyby tento koncept silné osobnosti nedošel toho, že v sebestřednosti pohltil sebe sama. Petru Vachlerovi chyběl dramaturg a Česká televize ani Akademie mu nebyla dost silným protihráčem. Ze společenského i kulturního hlediska byl tedy tvar nabídnutý nyní s Českou filharmonií, Komorní dechovou sekcí, uměřeným a profesionálním Markem Ebenem nepochybně dobrý krok. Nastavila se nová konzervativní základna v tom dobrém slova smyslu a akce se z ulítávání do vesmíru absurdit vrátila zpátky na zem. Rozhodně však  nelze hovořit o tom, že by současné ztvárnění večera cokoliv přineslo, jednalo se pouze o důstojný ceremoniál, nic víc. Právě nyní by měli dramaturgové Akademie a České televize pro příští ročník uvažovat, chtějí-li okupovat prime time hlavního televizního programu veřejnoprávní televize, jakou show pro zábavu bude příští ročník.

Velmi pozitivní zprávou také bylo nastavení dress code do varianty black tie. Rozhodně nás a všechny zúčastněné kultivuje pohled na vybraně oblečené ženy a muže, kteří se zdvořile chovají. V současné době je extremismem spíše kultivovaný způsob jednání než  revolty a „číra“, které jsou normou. Jsem duší příznivcem undergroudu, ale když má člověk revoltovat, potřebuje establishment, a tak jsem rád, že ho někdo začíná budovat.

Pro pravicově orientovaného diváka je však nejpodstatnější zprávou vítězství „Hořícího keře“. Liché jsou nářky publikované ve většině novin a časopisů, které kritizují Českou televizi za neschopnost toto dílo, s hlubokou reflexí našich dějin i vysoce uměleckými kvalitami, vyprodukovat. V tomto směru je mi dokonce Česká televize sympatická, že to neudělala, protože jinak by došlo k veřejnoprávní rozbředlosti, politické korektnosti a vůbec všemu špatnému, co koncept veřejnoprávní služby nabízí. Naopak, takto se potvrdila teze, že umění se nejlíp daří ve svobodě, když svobodou je myšlena i svoboda ekonomická, tedy volná úvaha o nakládání s penězi na tvorbu uměleckých děl. Tudíž žádné kritizování České televize, ale spíše zamyšlení se nad tím, nakolik ji v umělecké tvorbě potřebujeme a zdali se mají rozdávat veřejné peníze hlavně soukromým subjektům, když už jsme přesvědčeni, že musíme peníze na kulturu vydávat.

Minulé experimenty s formou předávání se neosvědčily (čehož lze litovat), návrat ke kořenům se skoro podařil.  Kam zamíří Český lev do budoucna? Nashledanou za rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…