Valentin Kusák: Jsou Všeobecné obchodní podmínky ČEZ právně neplatné a hrozí obrovské ztráty?

17.02.2012 19:23

Sporným se mi jeví ustanovení o zaslání upozornění zákazníkovi od ČEZ, že má zákazník na příklad něco udělat apod. Zákazník za tuto korespondenci ČEZ platí.

Valentin Kusák: Jsou Všeobecné obchodní podmínky ČEZ právně neplatné a hrozí obrovské ztráty?
Foto: ilustrační foto
Popisek: Bojovník proti mešitám v ČR Valentin Kusák

Částka je dosti vysoká, protože doporučený dopis tohoto formátu lze poslat běžně za 26 Kč a jistě náklady na vytištění textu a jejich dání do dopisové obálky nemůže činit 74 Kč. ČEZ  však chce 100 Kč za jeden nedoporučený dopis, tzn. dopis poslaný „obyčejně“.Spíše se mi zdá, že těch 100 Kč za jeden dopis je taková vyhrůžka ČEZ vůči zákazníkům ve znění „pokud budeš zlobit, tak….“.

V otázce neplatnosti Všeobecných obchodních podmínek jsem vedl s ČEZ následující korespondenci : dne 19.12.2011 jsem se optal ČEZ  „V Obchodních podmínkách si účtujete za písemný styk a ´100 Kč. Za přiměřené považuji jedno upozornění a ´100 Kč za rok. Podle příslušného ustanovení Obchodních podmínek není určeno, kolik písemných upozornění může ČEZ zákazníkovi poslat. Zda sto, tisíc či sto tisíc denně a zákazník je musí zaplatit. Vzhledem k tomuto lze považovat právní akt (Všeobecné obchodní podmínky) za nejednoznačný a neurčitý dle příslušného ustanovení Občanského zákoníku. Obchodní podmínky lze tedy dle Občanského zákoníku považovat za neplatný právní úkon.“.

Z ČEZ jsem obdržel odpověď dne 29.12.2011 ve znění „dle ujednání v čl. IX. odst. 1 je uvedeno, že pokud by jakékoliv ujednání ve Smlouvě bylo nebo se stalo neplatným nebo právně nevymahatelným, nebude to mít vliv na platnost a vymahatelnost ostatních ujednání ve Smlouvě. Jestliže by tedy shledal soud jakékoliv ujednání ve VOPD neplatným, pak by taková skutečnost neměla vliv na platnost ostatních ujednání ve smlouvě.“. O neplatnosti Všeobecných podmínek kvůli jednomu spornému bodu ale musí rozhodoval nezávislý soud, jehož rozhodnutí si nedovolím  jako pracovníci (advokáti) ČEZ předjímat.

Jak jsem se vlastně k této problematice dostal? Měl jsem platit za dva dopisy z ČEZ mně celkem 200 Kč. Napsal jsem ČEZ, že za dopisy platit nebudu a že jim nabízím mimosoudní dohodu. Pokud by na dohodu nepřistoupili, tak zaplatím, ale ihned vše u soudu zpochybním pro neplatnost Všeobecných obchodních podmínek“. ČEZ svým dopisem ze dne 19.1.2012 na smírné řešení přistoupilo a já jsem nemusel nic platit.

Dovolím si nyní malé zamyšlení, zamyšlení matematické. Pokud by v minulosti zaslal ČEZ 100 000 (slovy sto tisícům) zákazníků jen jedno upozornění/dopis a tito zákazníci se ozvali (za předpokladu neplatnosti Všeobecných obchodních podmínek), musel by jim ČEZ vrátit celkem 10 miliónů korun českých. To v případě, že by vše nešlo bez soudu, bez pomoci a zapojení advokátů. Navíc se držím při zemi, protože počítám s tím, že byl zaslán jen jeden dopis za 100 Kč.

Pokud by se každý poškozený zákazník ČEZ začal o vrácení poplatku za dopis soudit, bylo by to jiné. V případě jednoho stání před soudem by zákazník zaplatil advokátovi za rady a zastupování před soudem cca 5 000 Kč (slovy pět tisíc korun českých). Pokud by zákazník u soudu uspěl, musel by ČEZ uhradit každému jednomu zákazníkovi  5 000 Kč. Pro 100 000 zákazníků by to byla částka 500 miliónů Kč.

Tento článek je nezávazným rozborem právnického laika a nemá za cíl v žádném případě uškodit ČEZ a to v jakémkoliv smyslu.

Ing. Valentin Kusák
Hradec Králové
www.atimesita.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Valentin Kusák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.