Vaše Věc: Důl Paskov zítra končí

30.03.2017 20:36

Společnost OKD v pátek končí těžbu v Dole Paskov a k zítřejšímu datu také ve společnosti OKD končí více než 800 zaměstnanců, kteří si buď našli, nebo budou hledat práci jinde.

Vaše Věc: Důl Paskov zítra končí
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Jakpak asi na výsledky svého podnikání hledí zkrachovalý uhlobaron, ale pochopitelně stále multimiliardář, Zdeněk Bakala, který z OKD, jež koupil zhruba za 9,1 miliardy korun, když v roce 2004 získal minoritní podíl státu v této společnosti (i se zhruba 44 tisíci byty), dokázal za zhruba 12 let řízení této společnosti vydestilovat z OKD podle kvalifikovaných odhadů zhruba 100–120 miliard korun?

Z. Bakala si zřejmě svých miliard užívá ve své rezidenci na břehu Ženevského a na armádu tisíců již brzy nezaměstnaných lidí, kterou pomáhal vytvořit, si ani nevzpomene. A nevzpomene si ani na nikoho z těch lidí, kterým při získání minoritního podílu v OKD slíbil, že jim za příznivou cenu (zhruba 50 tisíc korun za byt) odprodá „jejich“ byty, které získal spolu s minoritním podílem v OKD, a z nichž mnozí byli a jsou zaměstnanci OKD. A jímž spolu s pádem OKD a potenciální nezaměstnaností jim tedy hrozí také to, že nebudou moci platit nájemné v bytě, který už měl být podle Bakalových slibů dávno v jejich osobním vlastnictví.

Kdo si však jistě na výsledky svého minulého konání v souvislosti se současným pádem OKD vzpomene, bude současný předseda vlády B. Sobotka, který byl v době privatizace OKD ministrem financí a privatizace minoritního podílu OKD probíhala pod jeho dohledem, a tak je samozřejmě za současnou složitou situaci mnoha bývalých nebo již brzy bývalých zaměstnanců OKD, ale i zaměstnanců s firem s OKD spojených, které budou po pádu OKD muset také skončit, politicky zodpovědný.

A tuto jeho politickou zodpovědnost mu před volbami jistě připomenou političtí rivalové ČSSD a ve volbách mu ji připomenou voliči zejména v Moravskoslezském kraji, ale pochopitelně nejen tam. A nepomůže mu ani to, když o něm budou smířlivě hovořit v Bakalových Hospodářských novinách.

Spojení Bakala – Pokorný – Sobotka, nyní bude další koulí na noze ČSSD, které potáhne volební preference této strany dolů…Je to smutné.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…