Vaše Věc: Irácké vojsko kontroluje východní obvody Mosulu

28.01.2017 12:29

Východní Mosul je již osvobozen od černé můry „džihádistů“ a armáda se připravuje na dobytí západní části města, kde jsou stále soustředěni bojovníci Islámského státu. Je to obrat v bojích o Mosul. Tři měsíce po spuštění ofenzívy irácká armáda přebrala Islámskému státu kontrolu nad východní částí druhého nejdůležitějšího města v Iráku. Drží levý břeh řeky Tigridu, pět mostů přes řeku je neutralizováno. Nyní probíhají ještě dočišťovací operace, aby byli vypuzeni izolovaní střelci. Ti jsou rozmístění v rozlehlém parku a v bývalých prezidentských palácích Saddáma Husajna.Takže dočišťování bude pokračovat v následujících dnech.

Vaše Věc: Irácké vojsko kontroluje východní obvody Mosulu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Mosul je druhé největší irácké město a správní středisko provincie Ninive v severní části země v Kurdistánu

Toto vítězství vládních sil podporované mezinárodní koalicí tvořenou Spojenými státy je pouze jedna z etap dlouhého a těžkého boje na jednom z bitevních polí. Cílem je se nyní zmocnit západní části „hlavního“ města Islámského státu v Iráku a obzvláště starého Mosulu, kde jsou koncentrováni džihádisté a promíšeni mezi početným obyvatelstvem. Irácké bojové jednotky mají více možností jak napadnout tuto pevnost Islámského státu a zmocnit se celé oblasti,tedy guvernorátu kolem Mosulu.

Po vítězství na východě Mosulu jsou elitní protiteroristické irácké jednotky vynášeny do nebes za svůj úspěch, ale zažily při bojích těžké ztráty. Přibližně 50 % z nasazených vojáků bylo těžce zraněno nebo zabito. Ti lehce zranění jsou odhodláni po zotavení pokračovat v boji dál.

Na severu města se bojové jednotky 16. irácké divize připravují na vstup do Mosulu. Půjdou přes Tall Kaif, kde očekávají zuřivý odpor. Je tam nashromážděn rovněž nezanedbatelný počet francouzských islamistů. Irácké vojenské síly by měly využít v této nové fázi operaci podpory od „Task Force Wagram“ a využít francouzskéa děla v Quyyarah, na jihu Mosulu, kde drží postavení od začátků bojů. Dva kamiony Caesar, naložené kanony o vysoké přesnosti ráže 155 mm a o délce cca 8 metrů jsou nasazeny na dlouhý hřeben pohoří u města.

V centru města bude nutná jiná taktika vzhledem k místnímu terénu. Irácké síly nebudou moci postupovat po obvodech, ale téměř dům po domě. Nové batalióny, které jsou dobře formované, ale s méně zkušenostmi než protiteroristické jednotky, budou čelit nepříteli, který bude využívat úzké uličky, aby si chránil strategické pozice. Jsou schopni i jít vstříc obyvatelům domů, kteří jsou více nepřátelští než ti na východu Mosulu. Západní čtvrti jsou většinově sunnitské a nemají vůbec důvěru k vojsku nebo k policii složené ze šíitů. Koalice a irácké bezpečnostní síly musí počítat s tím, že v západní části města bude nejtěžší bitva upozorňuje Patrick Martin, specialista na Irák v Institute for the Study of War ve Washingtonu.

Přilehlé domy budou redukovat možnosti simultánních koordinovaných útoků. Islámský stát bude moci daleko méně než v minulosti škodit překvapivými protiútoky. Pomalu se mu snižují rezervy v sebevražedných kamionech a jeho sklad výbušnin není nevyčerpatelný. Je oslaben od října 2016 údery a konfrontací se speciálními iráckými a kurdskými silami IS ztratil mnoho bojovníků a už není schopen se regenerovat. A tak obklíčení džihádisté budou bojovat proti zdi, s energií marnosti a s rizikem rozpadu, tak jako ve městě Faludža a v Tikritu, kde se jejich obrana zhroutila.

Dnešní otázka zní, zda se regulérnímu iráckému vosku podaří zvítězit bez posílení šíitskými milicemi, které by se mohli objevit v iráckých policejních uniformách a zde hrozí riziko masakru civilistů. Podle předpokladů Spojených národů žije stále v západní části Mosulu cca sedmsetpadesát tisíc civilistů včetně lídra Islámského státu Abou Bakr al-Baghdadiho, který pobývá v zdejší meštitě a vyhlásil v ní v červnu 2014 chalifát

(podle Le Figaro, ZP)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…