Vaše Věc: Konec rebelů v Aleppu

03.01.2017 16:20

Vládnoucímu režimu a jeho podporovatelům stačily čtyři týdny, aby znovu dobili Aleppo. Rebelové – bojovníci z východního Aleppa, se museli vzdát, pod silou bombardování povstalci ztratili veškerou naději, že by byli delší dobu schopni čelit náporu.

Vaše Věc: Konec rebelů v Aleppu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Aleppo

Souhlasili tedy, že dojde k evakuaci poslední čtvrti, a to za přítomnosti Rusů a Turků, opory režimu B. Asada. Evakuace proběhly v klidu – děti a civilisté šli jako první a mohli si nechat zbraně. Mohli si vybrat, zda půjdou do provincie Aleppa, kterou měli ještě v moci rebelové, nebo se vydají do provincie Idlib na severu, kterou má v moci koalice džihádistů. Džihádistická skupina Ahar aš-Šám potvrdila souhlas s evakuací a upřesnila, že evakuovaní budou přepraveni autobusy. Tato evakuace je tlustou čarou za šest let trvající bitvou.

Rebelové, opuštěni od Turecka, se se zuřivostí rvali proti syrské armádě podporované ruským letectvem. Během posledních týdnů povstalci ztratili mnohé čtvrti. Cca 50 tisíc civilistů zůstalo až do konce posledních sektorů držených rebely. Podle mluvčího vysokého komisaře OSN Ruperta Colvilla zde zemřelo nejméně 82 civilistů, z toho 11 žen a 13 dětí.

Znovuzískání východního Aleppa pro B. Asada rozhodující úspěch. Tímto přebírá zodpovědnost za další město. Tím prvním městem, které dostal z rukou islamistů, byl Homs. Nyní mu zbývá ještě Idlib na severu Sýrie. V těchto pouštních oblastech rozhodlo o vítězství město Rakka, avšak toto vítězství Asada a jeho rusko-íránských spojenců je pošpiněno tím, že Palmýru, kterou osvobodili, vrátili spět do rukou IS.

(zp, podle  Le Figaro)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…