Vaše Věc: Ministr Brabec objevil Ameriku

29.07.2015 19:14

Po řádění Topolánkovy vlády došlo v letech 2008 – 2009 k explozi solárního byznysu, a to tím způsobem, že solárními panely byly zakryty velké plochy mnohdy i velmi úrodné půdy. Původní záměr těch, kdo v letech 2005 ve sněmovně a v senátu prosadili příslušnou právní normu týkající se podpory solárních elektráren, byl ten, že solární panely budou instalovány hlavně na střechy obytných domů a průmyslových objektů. Topolánkova vláda ovšem „zapomněla“ změnit příslušné prováděcí vyhlášky ministerstva životního prostředí.

Vaše Věc: Ministr Brabec objevil Ameriku
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Pan ministr Brabec (ANO) dnes v MFD uvádí: „Budoucnost není v zastavěných polích. Věřím, že je zase osázíme zemědělskými plodinami.“

Ukazuje se, že pan ministr nezapře, z jaké líhně vychází. Objevil Ameriku. Rok a půl po svém příchodu do funkce zjistil, co musí být jasné každému, kromě solárních baronů a Topolánkovy vlády. Že tím správným nosičem solárních panelů nejsou rozsáhlé plochy orné půdy, ale střechy domů a průmyslových objektů, které se na celkovém výkonu solárních elektráren 2 067 MW nyní podílejí pouze 94 MW.

Je třeba také říci, co ministr Brabec neuvádí. V budoucnu se očekává (například podle studie Deutsche Bank) velký pokles cen technologií pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů a technologie na výrobu této elektřiny se také téměř den ode dne stávají efektivnějšími. Není to tak dávno, co se v médiích objevily zprávy, že společnost Solar World zvýšila účinnost výroby elektrické energie svých solárních panelů na 21, 7 procent, a objevily se dokonce informace o tom, že australským vědcům se podařilo zvýšit účinnost solárních panelů nad 40 procent.

Technologie přeměňující se obnovitelné zdroje v elektrickou energii se neustále vyvíjejí a je zcela jasné, že v perspektivě deseti či dvaceti let budou například i solární články natolik efektivní, že budou moci i bez dotací konkurovat ostatním zdrojům energie.

A o rychlém vývoji ve světě technologií pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů by měla uvažovat také česká vláda, jejíž ministři nyní pevně stojí za dostavbou až čtyř nových jaderných bloků v Dukovanech a v Temelíně…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…