Vaše Věc: Venezuelský Caracas aneb Každodenní boj o jídlo

16.08.2016 19:57

Fronty u obchodů s potravinami jsou mnohahodinové a lidé jsou označováni fixou, aby nikdo nepředbíhal. Na paži mají napsáno, 220, 350, 480, a možná, že se dočkají rýže a mouky, pokud nebude toto zboží vyprodáno, než přijdou na řadu. Někteří stojí ve frontě už 24 hodin. To je obrázek Caracasu dnešních dnů…

Vaše Věc: Venezuelský Caracas aneb Každodenní boj o jídlo
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

Je to každodenní starost o opatření jídla. „Kam až se necháme ponížit?“ ozývá se z fronty. Už polovina Venezuelanů nejí třikrát denně a tato situace se stále zhoršuje. Co se týče potravinových výrobků, nebyla Venezuela soběstačná nikdy.

Tento „ropný“ stát má ekonomiku, která stojí více na dovozu, než aby sama vyráběla a vyvážela. Inflace ve Venezuele v roce 2016 dosahuje 700 %, což je světový rekord. Produktivita hospodářství země už je velmi oslabená a dále klesá.

Již několik měsíců zejí obchodní domy v zemi prázdnotou. Někteří obchodníci mají v regálech stovky velmi drahého a zbytečného zboží typu chlór či prostředky proti hmyzu.

Už přes rok žijí obyvatelé Caracasu v naději, že se na pultech objeví dotované potravinářské produkty. Ty však nikdy nedorazí v potřebném množství… Lidé jsou na pokraji sil, zvláště psychických, a někdy tak mezi nimi dojde k rvačce.

Ti, co mají dost peněz, se obohacují na černém trhu. Prodejcům se říká bachaqueros a stávají se jimi příležitostní amatéři, ale i organizace typu mafie, kteří nakoupili produkty dotované státem a pak je prodávají za cenu zlata… Například litr mléka za 1500 bolivarů, což je cca 120 euro. Někteří dokonce prodávají litr mléka i za 4000 bolivarů, což je zhruba třetina měsíčního platu…Potravinářské zboží ve Venezuele dnes vládne všemu… Běžně se zde vyměňují například drogistické produkty třeba za kilo rýže.

Vládne zde úzkost a lidé pláčou beznadějí a hlady. Ti, kterým ještě zůstal smysl pro černý humor, tvrdí, že drží „Madurovu dietu“.

Nicolas Maduro je současný venezuelský prezident a vůbec není štíhlý, ale naopak „pěkně napapaný a nemotorný,“ jak utrousila jedna žena z davu.

V červnu 2016 začala vláda distribuovat potravinové balíčky dotované státem. U moci je Spojená socialistická strana Venezuely. Politolog a člen opoziční socialistické strany N. Evans uvedl, že politici a vláda umí využít neštěstí obyvatel a ti, co nepodepsali podporu prezidenta, nikdy nedostanou dotované potravinové balíčky. Politici podle něho záměrně sociálně konfrontují Venezuelu na pokraji sociální exploze.

Na začátku července oznámil venezuelský prezident nový plán proti nedostatku a pověřil novými úkoly armádu.

Venezuelský ministr obrany má nyní na svých bedrech nevděčný úkol, „velkou potravinovou misi“. Zatímco stále větší množství zahraničních firem opouští Venezuelu, která se čím dál více utápí v krizi, pět největších venezuelských přístavů je obklíčeno armádou.

Nedávné otevření hranic s Kolumbií umožnilo desítkám tisíc Venezuelanů jezdit si nakoupit potraviny a léky do sousední země. To však není řešení a nemění to nic na hlavním problému země.

Pro obyvatele jsou ale otevřené hranice s Kolumbií šancí, jak se zásobit a koupit vše potřebné, případně si ještě vydělat na další nákupy – to je motivací šťastných chvil obyvatel Venezuely.. ..

(z deníku Le Figaro)

(zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …