Vaše Věc: Vláda schválila adopce dětí registrovaných partnerů

25.10.2016 14:39

Vláda na svém pondělním zasedání schválila novelu zákona o registrovaném partnerství, která lesbám a gayům umožňuje adoptovat dítě svého partnera. Návrh zákona nyní poputuje do sněmovny.

Vaše Věc: Vláda schválila adopce dětí registrovaných partnerů
Foto: pixabay.com
Popisek: Gay vlajka

Registrovanými partnery je v České republice v současnosti vychovávána zhruba tisícovka dětí. Ty jsou teď o krůček blíže tomu, aby se jim dostalo stejné právní ochrany, jaké se dostává dětem heterosexuálů.

Uzavření registrovaného partnerství je v současnosti v České republice překážkou pro osvojení dítěte registrovaným partnerem: a to ať společného osvojení dítěte oběma partnery, tak osvojení dítěte partnera či osvojení dítěte jedním z partnerů. Homosexualita sama o sobě však přitom v ČR pro adopci dítěte jednotlivcem překážkou není. Novela zákona by tak alespoň částečně narovnala i nelogičnost spočívající v tom, že homosexuál jako jednotlivec dítě adoptovat může, ale homosexuál žijící v registrovaném partnerství nikoli – a umožnila by adopci partnerova dítěte.

Tento krok je pro děti (ale i partnery) v registrovaném partnerství velmi důležitý. Současná právní úprava například umožňuje, aby pokud dítěti zemře jeho biologický rodič žijící v registrovaném partnerství, toto dítě nebylo svěřeno do péče registrovanému partnerovi, ale jiné osobě, která však s dítětem nemá tak blízký vztah.

Pokud dítěti z heterosexuální rodiny zemře jeden z rodičů, má toto dítě nárok na sirotčí důchod. Pokud však zemře jeden z registrovaných partnerů, který není rodičem dítěte, nemá toto dítě žádný nárok na sirotčí důchod…

Méně zásadní, ale nikoli malé, jsou také problémy, které mohou nastat po rozchodu partnerů. V případě heterosexuálních svazků má rodič, který po rozchodu dítě opouští, platit na něj výživné. V případě, že se rozcházejí homosexuální partneři, taková povinnost pro odcházejícího neexistuje…

Omezení, která z nemožnosti adopce dítěte registrovaným partnerem vyplývají, je mnoho. Děti v homosexuálních rodinách už nyní žijí a žít budou. Zatím jim je však odepřena možnost mít dva rovnoprávné rodiče, a tedy mít zajištěnu takovou právní ochranu, jakou „požívají“ děti z heterosexuálních rodin. Vláda se schválením novely zákona o registrovaném partnerství zasadila o narovnání tohoto stavu.

Uvidíme, jak si s novelou zákona poradí poslanecká sněmovna. Velmi podobnou novelu zákona projednávala sněmovna v červenci a tato jednání byla přerušena.

Poslankyně Nytrová (ČSSD) při nich ukázala, jak omezené myšlení mají někteří poslanci a upozornila také na to, jak slabého předsedu sociální demokracie má. B. Sobotka poslankyni Nytrovou, která mimo jiné uvedla, že homosexuálové budou usilovat o sex s dětmi, vyzval, aby se za své výroky omluvila, ona řekla, že se omlouvat nebude – a tím celá kauza skončila. ČSSD tím odehnala jednak své voliče z řad homosexuálů a jednak také voliče, kteří nevěří, že muž, který není schopný „srovnat“ ani poslankyni své vlastní strany, bude dlouhodobě schopen čelit například tlakům ze strany A. Babiše.

Nyní mají poslanci větší  šanci ukázat, že jsou poněkud osvícení, než ukázali při posledním projednávání novely zákona na toto téma. A ČSSD má šanci získat alespoň některé své voliče zpět…Připomeňme ještě, že pokud se Česká republika ráda řadí k Západní Evropě, je téměř posledním státem západní Evropy, kde ještě homosexuálové děti svých partnerů adoptovat nemohou…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …