Vaše Věc: Západní diplomaté by si měli vzít příklad z německé diplomacie

21.10.2015 11:16

Německá diplomacie dělá naprosto realistickou politiku, nepochybně nejrealističtější ze všech významných zemí Západu, kromě jiného také ve vztahu k Sýrii.

Vaše Věc: Západní diplomaté by si měli vzít příklad z německé diplomacie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Po naprostém neúspěchu dlouhodobých leteckých náletů USA a jimi vytvořené aliance v Sýrii Německo pochopilo, že ruský zásah v této zemi prostřednictvím leteckých úderů má větší šanci na úspěch, neboť se opírá o schopné bojové jednotky pozemní armády tvořené především syrskou armádou…

Západ prostě takové spojence na této úrovni bojeschopnosti v Sýrii nemá. A to přesto, že USA na vycvičení bojovníků „umírněné opozice“ vynaložily 18 miliard dolarů. Je dobře, že německý ministr zahraničí Steinmeier v této věci jednal s ruským ministrem zahraničí Lavrovem a z komuniké obou je zjevná relativní blízkost názorů obou politiků na řešení krize.

Zdá se, že Německo dobře pochopilo, že v současné době se v oblasti Středního východu a Perského zálivu formuje nová aliance zemí, které mají zájem na potření nejen Islámského státu, ale také islamistických bojových skupin v Iráku a v Sýrii. Součástí této koalice je Teherán, Bagdád a také Damašek a podle všeho i Káhira.

Pokud Západ nemá oslabit svůj vliv v oblasti Středního východu a Perského zálivu, měl by s takto vytvořenou novou aliancí začít od počátku spolupracovat a logicky tedy spolupracovat také s Ruskem, které disponuje – jak se ukázalo – velmi schopnou leteckou silou a dokázalo svým zásahem takovouto koalici, zatím ad hoc charakteru, vytvořit.

Západ, a především západní Evropu, musí tato oblast velmi zajímat, neboť z ní do Evropy proudí velká část dodávek ropy a zemního plynu, a stabilizace této oblasti a eliminace odstředivých tendencí je tedy v zájmu Evropy, a zejména zemí EU. A samozřejmě je řešení konfliktu v Sýrii důležité i pro zastavení dalších vln uprchlíků, které by se mohly dál valit na Evropu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …