Vaše věc: AfD trápí vnitřní spory

28.09.2017 8:31

Ultrapravicová Alternative für Deutschland (AfD) se po úspěchu v německých parlamentních volbách zmítá v osobních nevraživostech svých členů. Ze strany odchází nejen její dosavadní předsedkyně Frauke Petryová, ale odchod z AfD oznámil také její manžel.

Vaše věc: AfD trápí vnitřní spory
Foto: Václav Fiala
Popisek: Autobus AfD

Frauke Petryová nejprve na pondělní povolební tiskové konferenci strany oznámila, že kvůli názorovým rozdílům ve straně nechce být členkou frakce AfD v parlamentu. V úterý pak přidala své oznámení o svém úplném odchodu ze strany. Svůj odchod ze strany v úterý oznámil také manžel Petryové Marcus Pretzell, který je předsedou AfD v Severním Porýní-Westfálsku, což je nejlidnatější země Německa.

Členové AfD navíc hovoří i o tom, že se mohou objevit i další politici, kteří poslanecký klub strany (a možná i AfD) opustí. A problémy má strana i na zemské úrovni. Kromě Pretzlla opustil AfD v Severním Porýní-Westfálsku také další poslanec a například v Meklenbursku-Předním Pomořansku odešli ze stranické frakce v zemském parlamentu v pondělí čtyři členové, kteří se rozhodli založit frakci novou.

Jablkem sváru mezi Petryovou a zbytkem vedení strany jsou údajně rozdílné pohledy národoveckého a konzervativního křídla strany, kdy Petryová zastává postoje konzervativní, umírněnější, zaměřující se zejména na reformu fungování Evropské unie. Ve straně ale začalo převládat národovecké ultrapravicové křídlo, jehož hlavním tématem je zejména migrační politika: Petryové, ale i dalším umírněnějším členům AfD měly dle informací v médiích vadit například výroky Alexandra Gaulanda, volebního lídra strany pro parlamentní volby, který uvedl, že Německo může být hrdé na to, co jeho vojáci dokázali v obou světových válkách…

AfD je tedy sice podle volebních výsledků (12,6 %) třetí nejsilnější stranou a měla by mít ve Spolkovém sněmu kolem stovky poslanců a předpokládá se, že po SPD bude tedy AfD druhou nejsilnější opoziční stranou, avšak je dost dobře možné, že se frakce AfD rozpadne na dvě části nebo že budou z poslaneckého klubu AfD postupně „odpadávat“ další a další členové, kteří budou nejprve nezávislými poslanci a poté se přidají ke klubu některé z jiných stran a ten budou svými hlasy podporovat. Odhady politologů hovoří o tom, že s AfD ostatní strany nebudou chtít spolupracovat. Teď se zdá, že spolu příliš nechtějí spolupracovat ani jednotliví členové AfD. Obě tyto skutečnosti samozřejmě pozici AfD v německém Spolkovém sněmu značně oslabují. AfD chtěla být silnou opozicí, která do německého parlamentu vrátí umění diskuse – zatím se však zdá, že bude muset koordinovat zejména vlastní řady a vlastní názory, aby se zcela nerozložili, ještě než bude první povolební schůze německého parlamentu…

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…