Vaše věc: Afghánci vyšetřují válečný zločin v Kundúzu

12.10.2015 7:36

Afghánský prezident Ašraf Ghani Ahmadzaj rozhodl o vytvoření vyšetřovací komise, která se bude zabývat bombardováním nemocnice v Kundúzu. V důsledku americké letecké operace tam bylo zabito přes dvacet lidí, včetně zaměstnanců mezinárodní organizace Lékaři bez hranic.

Vaše věc: Afghánci vyšetřují válečný zločin v Kundúzu
Foto: lekari-bez-hranic.cz
Popisek: Nemocnice v afghánském Kundúzu po americkém bombardování

Jak uvedla agentura Reuters, „pětičlenný tým se v nejbližší době vydá do Kundúzu, aby se na místě seznámil s okolnostmi leteckého útoku na nemocnici, ke kterému došlo 3. října". Nemocnice mise Lékaři bez hranic v Kundúzu, kde se nacházelo asi 200 lidí, byla částečně zničena minulou sobotu.

Po různých „vysvětlovacích“ peripetiích nakonec na jednání výboru Kongresu USA pro záležitosti ozbrojených sil velitel amerických vojsk v Afghánistánu generál John Campbell přiznal americkou odpovědnost a americký prezident Barack Obamy se za bombardování omluvil. Útok na nemocnici v Kundúzu je organizací Lékaři bez hranic vzhledem ke všem okolnostem považován za válečný zločin.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…