Vaše věc: Islámský stát je rozlohou velký jako Itálie

28.06.2015 12:01

V médiích se objevily informace o tom, že Islámský stát (IS) v současné době v Iráku a Sýrii ovládá území o velikosti Itálie.

Vaše věc: Islámský stát je rozlohou velký jako Itálie
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Lze říci, že tento útvar, tedy IS, se v plném rozsahu rozvinul až v posledním roce, a zdá se, že bez velkých chyb Západu, zejména Spojených států, Francie a Velké Británie, by Islámský stát takové úspěchy zaznamenat nemohl. Zejména USA plně zodpovídají za rozehnání baasistické armády v Iráku a jejím nahrazení operetními jednotkami, které tváří v tvář IS nejsou bojeschopné. Vycvičení a vyzbrojení těchto jednotek stálo přitom Američany nejméně pět miliard dolarů.

V Sýrii dělají Západní velmoci vše pro to, aby oslabily režim B. Asada, který jako jediný dokáže vojensky dlouhodoběji vzdorovat IS, a zasahují v Sýrii proti IS pouze leteckými údery, jejich účinnost a úspěšnost je dost problematická. Zejména v Sýrii je při tom možnost postupovat proti IS společně s B. Asadem a zdá se, že fantazírování o demokratické opozici vůči Asadovi, která by se prosadila i vůči IS,nemá žádnou oporu v realitě.

A tak, i díky fatálním chybám zemí Západu, budeme zaznamenávat stále více útoků fanatiků z IS na pokojné civilní obyvatelstvo, jak přímo v arabských státech, tak mimo ně. Tak, jak se to stalo v těchto dnech v Tunisku, tedy jediné arabské zemi, pro kterou bylo tzv. arabské jaro pozitivní změnou a nastoupením cesty k lepší budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.