Vaše věc: Po čase a dalších projetých volbách opět malý vzkaz pro ČSSD

01.06.2019 20:37

Poněkud se zdá, že krach sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu cloumá spíše jejími příznivci než stranou samotnou.

Vaše věc: Po čase a dalších projetých volbách opět malý vzkaz pro ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Zatímco ze soc.dem. slyšíme, že neúspěch se předpokládal, ale frontální ofenziva přijde v krajských volbách, případně si přečteme plkání, které svědčí o tom, že autor zhola nic nepochopil, mnohem aktivnější, konkrétnější a smysluplnější jsou účastníci diskusí na sociálních sítích. Často nejsou ani členy ČSSD, ale není jim lhostejný osud nejstarší české politické strany, která podle nich směřuje k záhubě. Jeden z našich čtenářů nám zaslal takové zamyšlení nad pádem strany, která by měla hájit zájmy „obyčejných lidí“.

Chcete mít relativně rychle volební zisk min. 20%?
Pak byste měli znát své voliče.

1. Váš volič nerozumí, proč by měl volit lidi, kteří, ač relativně mladí, působí ze všeho nejvíc jako bafuňáři. Když jsem viděl záznam z mezinárodního setkání svazáků před r. 89, pochodovaly tam úplně stejné typy. Staří mladí, spokojení se sebou, pevně usazeni ve svých internacionálních vazbách, vzájemně se poplácávající po ramenou.

2. Váš volič je člověk práce, zaměstnanec nebo podnikatel na všech možných úrovních. Chce hlavně férovost v přístupu pro všechny, stejné příležitosti, ne podkuřování vybrané skupině - např. přivíráním očí nad nelegálními zisky (všechny ty prodeje a služby bez účtenek, rozvětvené rodiny s nafťáky, neoprávněné odpisy, kšeftování s účtenkami), vyžadujte stejná práva a povinnosti pro všechny. Že EET zavedl až A. Babiš, je jeho čest a vaše ostuda. Znám více živnostníků, kteří se za své okrádání státu dokonce stydí, ale berou to jako danou věc a prostor, ve kterém se musí pohybovat, "protože to tak dělají všichni".

3. Váš volič není programově homosexuál, politický aktivista, feminista, evropský úředník. Pokud vás členové těchto skupin budou volit, pak ne proto, že si je dáte do štítu jako privilegovanou skupinu, ale proto, že jim zajistíte stejná práva a budete od nich vyžadovat stejné povinnosti jako od kohokoliv jiného.

4. Váš volič zpravidla není novinář a nikdy bakalonovinář. Pokud veškeré své snažení orientujete na plnění přání novinářů a politických komentátorů, přijdete o hlasy svých voličů. Takto jednoduché to je. Redaktor ČT není kamarád. Jeho přízeň signalizuje, že děláte něco špatně.

5. Váš volič hledá spravedlnost a férovost v mezinárodních vztazích. Když se neozvete proti upalování lidí v Oděse, musíte se spokojit se svými pěti procenty extrémně loajálních voličů.

6. Váš volič opravdu nesnáší, když se nad ním vytahujete, když jej peskujete a dáváte mu najevo, jak je hloupý. Projděte si facebookové profily a vystoupení vašich europoslanců a pochopíte. Neslyšel jsem, že by se proti té zpychlé aroganci někdo z ČSSD někdy ozval. Kapitolou samou pro sebe je diskuse s představiteli ČSSD na sociálních sítích. A. Babiš alespoň předstírá, že ho názory voličů zajímají.

7. Váš volič není zastánce agresivních mezinárodních výbojů. Pokud budu chtít zbrojit, válčit a zavádět saknce namísto spolupráce, zvolím TOP 09. Proč chodit ke kovaříčkovi?

8. Váš volič není zastánce cenzury v médiích a na sociálních sítích. Pokud chcete abych vás volil, křičte, kdykoliv někdo ústavně zaručenou svobodu vyjadřování pod jakoukoliv záminkou (soukromý prostor, bububu fakenews, bububu Rusko...) omezuje. A hlavně proti tomu něco dělejte.

9. Váš volič chce normální školství, ne výrobu politicky a či nábožensky a jakkoliv ideologicky indoktrinovaných robotů. Pokud budu chtít zavádět politiku do škol, mám při volbách opět k dispozici jinačejší kádry a ještě větší řezníky, co se nezakecají.

10. Váš volič nechápe, proč by měly být pravdivé výroky popírány a skandalizovány jen proto, že je pronesl např. M. Zeman. Když se pravidelně připojujete k honu na Zemana na základě vytržených a dezinterpretovaných výňatků, aniž byste si poslechli celý projev, musí vám stačit hlasy nejvěrnějších a lidí, kteří si vás spletli s TOP09.

11. Váš volič nechápe, proč by měl volit někoho, kdo vše dělá jen napůl a nic pořádně. Časy "velkých" výsledků a protestních hlasů už skončily. Jestli chcete alespoň těch 20%, nepodkuřujte nejhlasitějším, kteří vás stejně volit nebudou. Prosazujte férovost, spravedlnost, kompenzace pro znevýhodněné, sociálně citlivá opatření. Nepodporujte vznik privilegovaných skupin.

Ale vy vlastně můj hlas stejně nechcete, tak co...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…