Vaše věc: Washington pokračuje v seriálu chyb

26.10.2015 16:37

Americkou diplomacii, tak jako každého soudného politika, musí nutně znepokojovat počínající třetí vlna intifády na okupovaných arabských územích na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Tato vlna se zdá být nebezpečnější nežli ty dvě předchozí, protože je postavena na vraždách civilního obyvatelstva z řad Izraelců palestinskými radikály.

Vaše věc: Washington pokračuje v seriálu chyb
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Američané, kteří, a to je třeba ocenit, se dlouhodobě snaží (ale asi ne dost silně), aby své izraelské spojence dokázali ovlivnit k ústupkům vůči Palestincům, z toho ovšem nebyli schopni vyvodit správný závěr. Ostatně, jako mnohokrát v nedávné minulosti, pokud jde o politiku vůči arabským státům (Sýrie, Libye) na Středním východě a v Perském zálivu.

Při tom je zřejmé, že se USA v této otázce dostávají ve světovém společenství do stále větší izolace, tedy pokud jde o suverenitu Palestinského státu a svou neschopnost Izraelce donutit k relevantním politickým ústupkům. Teď přišly na to, jak „to“ zlepšit.

Je prý potřeba přiškrtit finanční pomoc Palestincům. USA se chystají přiškrtit ekonomickou pomoc Palestincům o 80 milionů dolarů, a Palestinci se díky tomu mají vrátit k rozumu.

Ještě zdaleka není dobojován boj proti Islámskému státu

To je další ze seriálu velmi vážných chyb, které USA vůči Palestině a arabskému světu dělají. Pokud je v roli financiéra nenahradí EU (ta již ovšem financiérem je), ujmou se toho rády ultrakonzervativní arabské státy typu Saudské Arábie a Kataru, které ovšem budu mít své politické podmínky. To však může být pro Izrael mnohem nebezpečnější situace.

Zejména tehdy, pokud ještě zdaleka není dobojován boj proti Islámskému státu, který sice pro Izrael není bezprostřední hrozbou, ale může se jí stát.

Spojené státy si zřejmě vůbec neuvědomují, že politickým oslabením a tím i znevěrohodněním současné palestinské politické reprezentace z hnutí Al-Fattáh a Hamás (Hamás ovládá pásmo Gazy), dojde mezi Palestinci k růstu podpory ultra militantního hnutí Islámský stát. A mít Islámský stát pod Golanskými výšinami a v pásmu Gazy si jistě nepřejí ani Izrael, ani USA…

Chce to, aby zahraniční politiku velmocí, jako jsou Spojené státy, nedělali diletanti, ale skuteční odborníci.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…