Veřejná výzva ohledně neprůhledného financování Transparency international ČR

27.03.2013 12:55

Veřejná výzva Tomia Okamury adresovaná Transparency international, aby šla příkladem a odtajnila své velmi neprůhledné financování a také aby začala plnit svou zákonnou povinnost a zveřejnila všechny ekonomické údaje, které je povinna ze zákona zveřejňovat a které navzdory zákonům nezveřejňuje.

Veřejná výzva ohledně neprůhledného financování Transparency international ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

 

Vážení kolegové, drazí spoluobčané,
 
Transparency International – Česká republika, o.p.s. vyzvala politiky, aby podepsali závazek, že budou podporovat tzv. Devět protikorupčních “restů”, mezi nimi jsou například tyto:
 
 • Průhledné financování politických stran a volebních kampaní
 • Elektronická majetková přiznání ke dni nástupu do funkce
 • Smlouvy na internetu
 • Zrušení anonymních akcií
 • Odpolitizování státní správy
 
 Transparency International ČR je organizací, která se živí bojem proti korupci. To je bezpochyby užitečná a chvályhodná činnost. Ovšem jen tehdy, pokud je míněna upřímně a nezištně.
 
 Transparency International – Česká republika, o.p.s. je sama o sobě velmi nedůvěryhodnou organizací, která vznikla po zrušení původní Transparency International, o. s. Původní sdružení totiž po finančním skandálu, nebo lépe řečeno podvodu, jeho tehdejší provozovatelé zahodili jako prázdnou a zadluženou slupku a založili si novou organizaci pod shodným Transparency International – Česká republika o.p.s. (dále jen „TI-ČR“).
 
 V roce 2001 dostala česká pobočka protikorupční organizace Transparency International významnou finanční dotaci na pořádání mezinárodní konference. Organizace prý ale vrátila státu jen polovinu. Dotaci poskytlo ministerstvo financí tehdejšímu občanskému sdružení Transparency International. Toto občanské sdružení zaniklo v roce 2005, údajně bez právní kontinuity, ale již před vlastním zánikem založilo právě novou “obecně prospěšnou” společnost TI-ČR.
 
 Premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer spustili protikorupční linku 199, kterou za peníze ministerstva vnitra provozovalo TI-ČR. A hned poté vydala “transparentní” nevládní protikorupční organizace optimistickou tiskovou zprávu o tom, že Česko je na tom s korupcí nejlépe od roku 1997, ačkoliv americký velvyslanec Graber konstatoval, že problémy s korupcí v ČR přetrvávají. Přesto TI-ČR rázem přestala tvrdit, že státní rozpočet je nesrozumitelný a netransparentní. A nikdo se neptá, jak je možné, že samotná organizace Transparency International ČR uvádí o sobě neúplné či zkreslené údaje, případně trvale jiné údaje zatajuje, jako například své výroční zprávy z let 2002 a 2003, nebo výrok auditora týkající se nevypořádané dotace na mezinárodní konferenci.
 
My se ptáme:
Změnilo se něco v nové obrozené Transparency? Jak průhledné je její financování?
Proč nemá veřejně dostupné transparentní účetnictví organizace, která je údajně z více než dvou třetin placena z peněz daňových poplatníků, zejména  ministerstev, státních podniků,  apod.?
Proč neuveřejňuje všechny smlouvy na internetu?
Proč nemá TI-ČR transparentní účet, který každému doporučují?
Co je to vlastně za lidi, kteří jsou živeni z peněz, které TI-ČR protečou?
A jaké je personální a ekonomické napojení TI-ČR na některé politiky a státní správu?
 
Proč TI-ČR neplní zákonnou povinnost a nezveřejňuje všechny své výroční zprávy na internetu, jako jsou např. výroční zprávy z let 2002 a 2003?
 
 Vyzývám proto Transparency International – Česká republika, o.p.s.:
 
 1.       Zveřejněte své kompletní účetnictví od doby vzniku své organizace v ČR!
 2.       Zajistěte veřejně dostupné účetnictví!
 3.       Založte si transparentní účet!
 4.       Zveřejněte veškeré smlouvy na internetu!
 5.       Splňte svou zákonnou povinnost a zveřejněte všechny výroční zprávy!
 
 Pro ověření všech dosud zjištěných netransparentností TI-ČR zasílám na příslušná ministerstva a instituce podle zákona č. 106/1999 Sb., O svobodném přístupu k informacím žádosti za účelem prokázání a zveřejnění všech údajů o financích, které Transparency International – Česká republika od doby svého vzniku poskytly a na jaké účely. Samozřejmě požadujeme i výstupy, které TI-ČR za peníze daňových poplatníků poskytla nebo poskytuje.
 
 Odpovědi očekávám v zákonné lhůtě 15 dní. Se získanými informacemi a skutečnostmi pak veřejnost transparentně seznámíme.
 
 Samozřejmě obdobnou výzvu zasílám i TI-ČR, aby se rovněž ve lhůtě 15 dnů vyjádřila a zejména zveřejnila veškeré požadované informace pro ověření jejich transparentnosti, jak je zde veřejně vyzýváme.
 
 S přihlédnutím k naší snaze, aby všechny kroky v této věci byly zcela transparentní a veřejné, Vám představuji nové webové stránky www.netransparency.cz<http://www.netransparency.cz/>, kde kromě samotné výzvy naleznete další informace s touto výzvou související včetně odpočtu času, který zbývá jednotlivým aktérům této aféry k prokázání své vlastní transparentnosti v požadovaných informacích.
 
 Transparency International, o. s. vzniklo dne 24. 6. 1998 s identifikačním číslem IČ 683 80 232 a sídlem na adrese Františka Křížka 4, Praha 7. Etický kodex byl schválen dne 29. 11. 2002 a až do 11. 4. 2006 na něm nebylo co měnit.
 
 Společnost Transparency International – Česká republika, o.p.s. byla založena pod jiným identifikačním číslem dne 11. 2. 2005.
 
 Tomio Okamura - senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…