Viliam Buchert: Akčnost při povodních nepřinese body žádné straně a politikovi

11.06.2013 18:07

Jednou z oblíbených disciplín médií i politologů jsou při každých povodních spekulace, komu velká voda politicky pomůže a komu ne. Minulost ale nic takového neukazuje.

Viliam Buchert: Akčnost při povodních nepřinese body žádné straně a politikovi
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

O volbách v příštím květnu nerozhodne to, kolikrát stál někdo v holínkách a nepromokavé bundě na hrázi či u zábran. Rozhodne o nich stav české ekonomiky a zejména neodbytný pocit, že věci se nehýbou kupředu.

Petr Nečas postupoval při záplavách uvážlivě, ale to se od premiéra očekává, právě proto je v takové funkci. Rozumně hovořil i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Jenže to ODS body v boji o Sněmovnu nepřinese. Neodpáře to některé kroky strany v posledních letech a ani se tím nezbaví kmotrovské nálepky. V případě TOP 09 se většina pozornosti soustředila na pověřeného primátora Prahy, Tomáše Hudečka. Ten chvilku nevěděl, kam dřív skočit, ale nakonec situaci také zvládl. I když starostové některých městských částí, kteří jsou členy ODS, tvrdí, že neuspěl, že se několikrát rozhodl moc pozdě. Ani tento pražský střet poměry sil v metropoli nezmění. Poměrně chladnokrevně se zachovali i hejtmani, třeba socialista Jiří Zimola v jižních Čechách či komunista Oldřich Bubeníček na severu. Také to zůstane bez ohlasu.

Kolem osmdesáti procent voličů je totiž již rozhodnutých a muselo by se stát něco zcela výjimečného, aby názor změnili. Navíc, přestože naléhavost televizních zpráv tomu vůbec neodpovídá, poslední povodně se ve skutečnosti dotkly jen poměrně malého počtu lidí.

A podívejme se do minulosti.

V červenci 1997 byly obrovské povodně zejména na Moravě. Premiérem byl Václav Klaus. S výjimkou armády tehdy selhalo mnoho státních institucí a organizací. Klausova ODS pak v předčasných sněmovních volbách v červnu 1998 skutečně prohrála, ale ne v důsledku povodňového selhání, ale kvůli nelegálnímu financování strany. Při srpnových povodních v roce 2002 ustál situaci jen s velkými obtížemi předseda vlády za ČSSD Vladimír Špidla. Odstoupit musel opět až po vnitřním napětí ve vlastní straně, které se týkalo úplně něčeho jiného. Primátorem Prahy v roce 2002 pak byl Igor Němec z ODS. Ten proslul u záplav výrokem, že situace v hlavním městě je nanejvýš „výtečná“. Poté voda zdevastovala metro i část hlavního města. Za pouhé tři měsíce se konaly v Praze místní volby. A jak voliči potrestali ODS za chyby vedení města při povodních? Nijak. Dostala 35 procent a vyhrála, primátorem se stal Pavel Bém.

Ani poslední povodně nic nezmění na politické situaci, bez ohledu na to, kdo při nich zabodoval či zklamal.

Během povodní v minulých dnech se pak výjimečně projevili dva politici sami od sebe. Ministr financí Miroslav Kalousek podlehl viróze už po pouhých dvou panácích a nedokázal pro média vysvětlit opatření, která v souvislosti se záplavami činí. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ho trumfnul naprosto nehorázným výrokem, že jeho strana, pokud by po příštích volbách vládla, by zrušila finanční příspěvek církvím. Ani jednomu z nich to ale také neuškodí. Voliči už jsou zvyklí…

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…