Viliam Buchert: Evropa slábne i vojensky. Sen o velmocenském vlivu se rozplývá

27.04.2013 21:21

Ta scénka byla absurdní a byla důkazem vyprázdněnosti evropské politiky. V březnu se v Bruselu sešlo na zasedání 27 šéfů diplomacie členských zemí Evropské unie. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius zde byl nucen u svých několika kolegů škemrat o několik desítek vojáků, kteří by Francouzům pomohli v pokračování mise v africkém Mali, které v nedávné době téměř ovládli islámští radikálové. Pozor, nešlo o tisíce či stovky vojáků, ale o desítky. Jen to dokumentovalo zoufalou letargii EU v otázkách obrany a zahraniční politiky. Ty jsou spojeny i s vyzbrojováním armád. A v tomto směru Evropa pokulhává za světem čím dál víc, což se do budoucna projeví velmi negativně, protože budeme ztrácet vliv.

Viliam Buchert: Evropa slábne i vojensky. Sen o velmocenském vlivu se rozplývá
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Čísla, která před několika dny zveřejnil SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), jeden z nejvlivnějších světových think tanků, jsou varující. SIPRI se, kromě jiného, dlouhá léta věnuje sledování zbrojení v celém světě. Údaje za rok 2012, ale i trend posledních pěti let jasně ukazují, že západní a střední Evropa ztrácí dech. Jistě, starému kontinentu, který už dávno většinově podlehl mylným ideám pacifismu, se to dokonce líbí. Ovšem představa, že bez silných armád si Evropa udrží vliv a bude ho dokonce rozšiřovat, je mylná. Připomíná to sliby z teleshoppingu. Na chvilku se vám zdá vše levnější a lepší, ale v konečném důsledku si i tak připlatíte za veteš.
 
Čína zbrojí a zbrojí
 
Na zbrojení šlo v roce 2012 odhadem 1753 miliard amerických dolarů, což je kolem 2,5 procenta celosvětového hrubého domácího produktu. Z této sumy připadá na západní a střední Evropu 18 procent. Spojené státy naopak investovaly do obrany minulý rok 682 miliard dolarů a kvůli utlumování bojových akcí v Iráku a Afghánistánu je to méně než předtím, ale o 69 procent více než v roce 2001. K růstu dochází zejména v důsledku boje proti terorismu. Na druhém místo ve zbrojení se vyšvihla Čína s částkou 166 miliard dolarů a pekingská vláda zvyšuje v posledních deseti letech investice do armády skutečně ohromnou rychlostí. Svědčí o tom i to, že třetí Rusko loni investovalo 90 miliard dolarů. Čínské výdaje na zbrojení jsou přitom dnes stejné jako v případě Velké Británie, Francie a Německa dohromady.
 
Problémem navíc je, že od počátku 21. století evropské výdaje v podstatě stagnovaly, nebo se zvedaly jen mírně. Od počátku ekonomické krize v roce 2008 se pořád snižují. Mezi lety 2008 až 2012 až dvacet zemí západní a střední Evropy snížilo své vojenské výdaje o více než deset procent. Tato čísla se týkají i České republiky. V důsledku toho dnes nejsou evropští členové NATO v podstatě nikde schopni zasáhnout bez logistické a technologické podpory USA. Viděli jsme to naposledy v Libyi či málo významném Mali. Evropa dokáže nasadit několik desítek tisíc elitních vojáků a nějaká letadla, ale bez Ameriky je to prakticky k ničemu. Jistě, právě proto existuje Severoatlantická aliance, ale evropské povídačky o zásadním evropském podílu na fungování NATO se stávají stále více pofiderními.
 
Evropa je hodná a proto slabá
 
Ekonomicky oslabená Evropa dnes samozřejmě myslí na jiné věci, než na to aby se vybavila nejmodernější vojenskou technikou v rozsahu, který by odpovídal jejímu někdejšímu vlivu. Udržet si mocenský vliv alespoň na současné úrovni bez investic do armády není možné. Proto už téměř nikoho na Blízkém východě či v jiných oblastech světa nezajímá, co si Evropa myslí, pokud jde o řešení bezpečnostních otázek. Chudší země naopak pouze natahují ruce a chtějí nejrůznější pomoc, kterou jim pacifistická Evropská unie pošle. Tím si ale postavení a vliv neposilujeme. Tedy my si myslíme, že ano, opak je však pravdou.
 
Vyšlo na serveru Pravý břeh. Publikováno se souhlasem vydavatele. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…