Vít Klíma: BREXIT, ale odkud?

16.06.2016 18:19

Většina komentátorů si všímá negativních důsledků Brexitu, a to jak pro Británii samu, tak i na Unii jako celek, ale prakticky nikdo si neklade otázku, odkud vlastně Británie odchází. Z původního (konceptu) EU vzešlého z pera otců - zakladatelů, nebo už ze Svaté říše římské národa německého? V tom je setsakra velký rozdíl! A to nejen pro Brity, ale i Čechy a Slováky.

Vít Klíma: BREXIT, ale odkud?
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

Otcové zakladatelé chtěli vytvořit z EU silnou federaci, která by byla plně konkurenceschopná největším světovým mocnostem, jako je Čína, Rusko a USA. Přechod z konfederace k federaci se měl odehrát ve třech postupných krocích: společným trhem počínaje, přes společnou měnu, společným státem konče. Jedním z důvodů, proč tento plán nevyšel, byl mimo jiné odpor Velké Británie, která chtěla sdílet s Unií jen výhody plynoucí ze společného trhu, ale o přidání se ke společné měně a federalizované Evropě, nechtěla ani slyšet. EU tak zůstala právní podstatou konfederace - obrazně řečeno - konvojem 28 lodí, z něhož odpojí-li se jedna, či několik, nic vážného se nestane. Maximálně se sníží „cena" zbylého konvoje („celková váha EU"). Na druhé straně nelze vyloučit, že nějaký „menší Schengen" by byl akceschopnější a efektivnější, což by „cenu" konvoje mohlo „dorovnat". Souhrnně řečeno: odchod Britů z EU by znamenal jen začátek života v „odděleném manželství" a dál se uvidí.

Svatá říše římská národa německého

Nevím, zda se s laskavými čtenáři shodnu, ale BREXIT mě netrápí tolik, jako postupná a nenápadná přeměna EU ve Svatou říši římskou národa německého Otcové zakladatelé dali do vínku konfederace rovnost všech členských zemí EU a vložili do ní pojistku ve formě možnosti veta, každé členské země k návrhu, s nímž by daná - obvykle menší země - nesouhlasila. Jinými slovy, jedna země nešla přehlasovat ostatními. Situaci zásadně mění podpis tzv. Lisabonské smlouvy, která už přehlasování menšiny kvalifikovanou většinou umožňuje. Češi a Slováci se o tom mohli přesvědčit na vlastní kůži u hlasování v případě tzv. uprchlických kvót a držení střelných zbraní. Rovnost zemí, která stála v základech EU, tak byla nenávratně ztracena.

Iniciativu v EU převzala největší regionální ekonomická velmoc Německo a nastolilo v ní politiku: „co je dobré pro Německo, je dobré i pro zbytek EU". V případě finanční krize prosadilo politiku „úspor a škrtů" a v případě migrační krize smlouvu s Tureckem. „Zbytek" EU Německo většinou postavilo před hotovou věc s varováním, pokud jeho rozhodnutí nějaká země neschválí či zpochybní, bude krácena na benefitech vyplývajících z členství v Unii, nejčastěji na fondech soudržnosti. Evropská Unie se tak posupně měnila z původního spolku rovných zemí ve Svatou říši římskou národa německého. Otázka, která stojí nejen před Brity, ale i Čechy a Slováky, zní: „chceme ve Svaté říši národa německého skutečně žít"?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…