Vít Klíma: Francie zavádí protiteroristickou výuku do školních osnov

01.09.2016 21:10

Francie zavádí od září povinnou výuku školáků s cílem seznámit je, jak se chovat při teroristickém útoku.

Vít Klíma: Francie zavádí protiteroristickou výuku do školních osnov
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podle jednoho návrhu zde mohla stát místo Eiffelovky obří gilotina

Žáci se třikrát ročně zúčastní cvičení, kde se naučí a procvičí správný postup pro případ teroristického útoku. Jedním ze scénářů je i útok "šíleného střelce" ve školských zařízeních, který je častý zejména v USA. Děti ve věku 13 a 14 let budou současně proškoleni v základních záchranářských dovednostech, včetně základů poskytnutí první pomoci (zdroj: express.co.uk). 

Pamětníkům jistě nemusím připomínat, že součástí našich dřívějších školních osnov byla i výuka tolik vysmívané civilní obrany. Není sporu o tom, že by se měla - v nějaké modernější podobě - obnovit. Nebylo by ani od věci, kdyby se žáci v hodinách tělesné výchovy naučili základům sebeobrany. Osobně bych nic nenamítal proti tomu, aby na našich vysokých školách byly obnoveny Vojenské katedry, kde by se studenti naučili ovládat zbraň, osvojili si bojová umění, absolvovali kurz první pomoci a byli schopni se aktivně zapojit do záchranářských akcí, nastane-li krizová situace. 

A teď slovo do pranice: podpořili byste svým podpisem petici, která by požadovala vrátit brannou výuku do školních osnov?

Návrh Petice bych napsal a dal jej laskavým čtenářům nejprve k připomínkám. Podpisy pod ní by se získávaly elektronickou formou na formuláři e-petice (zde). Petici bych následně předal Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny (zde) a kopii ministryni školství Kateřině Valachové. Co vy na to?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…