Vít Klíma: Konstrukční vady eurozóny

24.06.2015 9:47

Řecká krize odhalila vážné konstrukční vady eurozóny. V současné době neexistuje žádný právní předpis, podle něhož by šlo Řecko „vykopnout“ z eurozóny či EU a na straně druhé, ani Řecko samo nemůže, aniž by porušilo právní rámec eurozóny, opustit euro jako platební měnu.

Vít Klíma: Konstrukční vady eurozóny
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Eurozóna není klasickou organizací, která má jasně daná vstupní a výstupní pravidla. Vznikla na základě mezinárodních smluv mezi státy ji tvořícími a odchod Řecka by tak musely odsouhlasit všechny zúčastněné státy, a to včetně Řecka samého. Zkrátka a dobře, pokud Řecko bude chtít, může zůstat v eurozóně „na doživotí“.

Situaci eurozóny komplikuje ještě další fakt, že Řecku - i kdyby nakrásně dobrovolně vystoupilo z eurozóny - nikdo nemůže zakázat euro i nadále využívat. Řecko by se octlo v postavení Černé Hory, kde se euro (bez jakéhokoliv povolení) používá. Jediným rozdílem oproti současnosti by bylo, že by Řecko nemělo křeslo v radě guvernérů Evropské centrální banky. A aby byla situace ještě komplikovanější, Řecku nic nebrání - vedle eura – zavést i lokální měnu (z minulosti dobře známou drachmu), platnou pouze pro vnitřní trh. Vyplácely by se v ní například platy a důchody a platilo se s ní i v obchodech. A máte po starostech!

Právě konstrukční vady eurozóny dovolují Řecku hrát „vabank“. EU sice může nechat Řecko zkrachovat, ale nemá nástroj, jímž by jej z eurozóny „vypudila“. Jaký má eurozóna plán „B“, pokud Řecko zkrachuje a zároveň z ní odmítne vystoupit? Obávám se, že žádný! Bude Řecko doživotně dotovat? Rozpustí eurozónu?

Čína by řecké dluhy „smázla levou zadní“

Pozici států eurozóny dále oslabuje intenzivní pošilhávání po Řecku ze strany Číny a Ruska. Ministři energetiky Ruska a Řecka nedávno v Petrohradu podepsali dohodu o výstavbě „Jižního proudu“ v hodnotě 2,3 miliardy dolarů, kterým může Moskva dodávat plyn do Evropy a zároveň se vyhnout území Ukrajiny. Rusko tak konečně získalo členskou zemi EU, která je připravena stát se novým evropským plynovým centrem, a to přes odpor USA a mnoha zemí EU. Rusko na oplátku zaplatí výstavbu plynového potrubí na území Řecka a Athény se stanou majitelem poloviny distribuční sítě na svém území. Po ukončení realizace projektu (v roce 2019) mohou poplatky za transfer zemního plynu přinést řecké pokladně stovky milionů. Řecko je z tohoto hlediska, pro Rusko, více než žádoucí nevěstou. Čína by řecké dluhy „smázla levou zadní“! Vždyť Řecko představuje jeden z hlavních terminálů Čínou budované nové „Hedvábné stezky“. Obě země jen čekají na klopýtnutí EU.

A jak z této patové situace pro eurozónu ven? V současnosti nehraje už o nic jiného, než jak to navléci tak, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“. Z budoucích jednání mezi Řeckem a EU tak očekávám už jen pozitivní zprávy o „vykouřené dýmce míru“. Aleluja…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…