Vít Klíma: Vážení voliči, vzhůru na evropskou periférii

27.10.2017 13:48

Nový zákon je z velké části postaven na myšlence, že se Spasitel vrátí. Není překvapující, že se najde mnoho lidí, kteří se za Ježíše či Mesiáše považují, nebo alespoň vůči ostatním tak vystupují.

Vít Klíma: Vážení voliči, vzhůru na evropskou periférii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Biblí svatá

V Čechách, stejně jako v celé Euroatlantické civilizaci, se ukázalo, že politici nemají odpovědi na celou řadu zásadních otázek trápících současnou společnost, čímž se vytváří ideální podhoubí pro „zjevování se“ falešných proroků slibujících, že „bude líp“. Není žádným tajemstvím, že kmen Slovanů je vysoce pověrčivý a šikovní marketéři toho využívají tím, že některé politiky označí jako nové Spasitele / Mesiáše, aby byli snáze volitelní. A ejhle zdařilo se!

Co říká Bible o Spasitelích?

Lukáš 17,23-24 – Když vám tehdy řeknou: ‚Je tu,‘ anebo: ‚Je tam,‘ nikam nechoďte a za nikým se nežeňte. Jako když blesk ozáří krajinu od jednoho konce oblohy až po druhý, tak se objeví Syn člověka ve svůj den.

Lukáš 21,8 – „Dávejte pozor, abyste se nenechali svést,“ odpověděl. „Mnozí přijdou pod mým jménem se slovy: ‚Já jsem Mesiáš!‘ a ‚Přišel čas!‘ Nechoďte za nimi.

Matouš 24,4.5 – Ježíš jim odpověděl: „Dávejte pozor, aby vás někdo nesvedl. Mnozí přijdou pod mým jménem se slovy: ‚Já jsem Mesiáš‘ a svedou mnohé.

A co říci na závěr?

Je úplně jedno, zda nový Spasitel / Mesiáš se jmenuje Donald Trump, Andrej Babiš, Tomio Okamura, či Václav Klaus mladší, lidé mu budou naslouchat, protože potřebují naději. Z tohoto zorného úhlu pohledu české volby nijak nevybočily z řady ostatních evropských zemí. Naopak kde Češi, ve srovnání se Západem, naprosto propadli, je morální stránka voleb. Zatímco ve Francii z nich François Fillon musel odstoupit kvůli tomu, že u sebe zaměstnal svoji manželku a dceru, Andrej Babiš se svým „Čapím hnízdem“ nerušeně kandidoval dál. V obou případech šlo – o stejnou, morálně neobhajitelnou chybu – o „malou domů“, na úkor veřejných financí. Sledováním zahraničního tisku zjistíme, jak negativně je tamními politiky i veřejností hodnocena skutečnost, že budeme mít premiéra, kterému hrozilo trestní stíhání, což je naprosté evropské unikum. Obávám se, v Bruselské centrále si už dlouho rvou vlasy za chybu, že nás mezi sebe přijali a jsem si jist, že dnes udělají vše proto, aby Češi byli hodně daleko od evropského jádra. Vážení voliči, vzhůru na evropskou periférii! Obávám se, že v dalších volbách do Parlamentu a vlády vstoupí další miliardáři, kteří pochopí, že se musejí podílet na politické moci, aby si rozšířili svoje majetky. Na Ukrajině už podobný proces proběhl, takže vidíme, jak to může skončit.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.