Vít Klíma: Zavede Řecko vedle Eura i lokální měnu?

22.06.2015 18:19

V současné době neexistuje žádný právní předpis, podle něhož by šlo Řecko „vykopnout z eurozóny či EU, po němž volá Německo i část české veřejnosti.

Vít Klíma: Zavede Řecko vedle Eura i lokální měnu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

Řecko ani nemůže, aniž by porušilo právní rámec eurozóny dobrovolně opustit Euro jako hlavní platební měnu. Instruktivní článek k tomuto tématu napsal do idnes.cz Vít Beneš z Ústavu mezinárodních vztahů (zde), který laskavému čtenáři doporučuji k přečtení.

Na co můj jmenovec pozapomněl je fakt, že nic Řecku nebrání zavést lokální měnu (z minulosti dobře známou Drachmu), platnou pouze pro vnitřní trh. Vypláceli by se v ní například platy a důchody a platilo se s ní i v obchodech. V zavedení lokální měny zřejmě spočívá plán „B" řecké administrativy. Na rozdíl od „restrikcí" na straně důchodů a platů", jak jej požaduje „Velká trojka", jež by podvázaly rozvoj vnitřního řeckého trhu, zavedení lokální měny by mohlo být naopak impulsem k jeho rozvoji. Žádný bankrot pak Řecku nehrozí. Drachem si mohou vytisknout tolik, kolik jich budou potřebovat.

Řecko hraje s EU „vabank"

Vzhledem k tomu, že odchod Řecka z eurozóny by musely odsouhlasit všechny členské státy, a to včetně Řecka samého, nachází se eurozóna v patové situaci. Navíc politické náklady odchodu Řecka z EU, případně i z NATO by mohly mnohem vyšší, než finanční ztráty, které by EU, pravda, snadno přežila. Právě tato skutečnost dovoluje Řecku hrát s EU „vabank".

Němci mají dobré právníky a Angela Merkel si je nemožnosti „vykopnutí Řecka", bez jeho souhlasu, jistě dobře vědoma. V současnosti se tak hraje o jediné: jak to udělat tak, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…