Vítězslav Jareš: Vývoj námětu a scénáře Mise Kriminálky Anděl podle "skutečné události"

24.10.2014 11:45

Jsem autorem námětu na díl Kriminálky Anděl s názvem Mise. Napsal jsem ho v roce 2011 včetně tzv. boďáku, synopse, scénosledu (hrubý popis scén příběhu pro jednotlivé obrazy do scénáře ještě bez dialogů) a první verze scénáře.

Vítězslav Jareš: Vývoj námětu a scénáře Mise Kriminálky Anděl podle "skutečné události"
Foto: Archiv Vítězslava Jareše
Popisek: Vítězslav Jareš

Příběh měl vývoj. V první fázi byl důvodem pro vraždu vojáka Hájka ve výtahu to, že syn plukovníka Peterky byl s Hájkem na misi v Afganistanu, kde si udělali s kolegy párty, opili se, a Hájek vyprovokoval mladého Peterku ke hře známou ruská ruleta, při níž se mladý Peterka zastřelil. Vojáci to zakamuflovali jako sebevraždu, aby neměli malér. Otec plukovník Peterka se to dozvěděl a tak se Hájkovi pomstil.

Po této první verzi, která skončila ve fázi scénosledu, jsem dramaturgem a kreativním producentem byl zaúkolován, abych v rámci větší dramatičnosti, přidal do příběhu drogy, vraždy, mrtvé tělo na střelnici, násilí na ženách. Úkolem scénáristy je poslouchat, tak jsem se snažil zadaný úkol splnit.

V prosinci 2011 byl vývoj scénáře zastaven, a mimo jiné mi bylo sděleno, že se Mise točit nebude, protože se budou psát díly na motivy skutečných událostí. A jelikož jsem tuto "skutečnou událost" vymyslel u veselého kalíšku, předpokládal jsem, že se to točit nebude. Že se nakonec díl s názvem Mise zrealizovala, jsem se dozvěděl až z upoutávek tři dny před vysíláním. Finální verzi scénáře, kde jsou zakomponované i nové postavy, napsal Miroslav Vaic, jak jsem zjistil z titulků. Takže se jedná o kolektivní „vinu“ několika lidí. Jedná se ovšem pouze o dramatické, fiktivní dílo. Není to dokument, nebo publicistika. Já sám si práce našich vojáků velmi vážím.

Vítězslav Jareš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.