Vladimír Dlouhý: Brexit aktuálně neznamená přerušení obchodních vazeb mezi podniky

31.01.2020 11:53 | Zprávy

Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého odchod Spojeného království z Evropské unie neznamená přerušení obchodních vazeb mezi českými a britskými podniky. Aby se mohla uzavřít dohoda o volném obchodu, je důležité, aby britská vláda i Evropská komise představily své požadavky co nejdříve.

Vladimír Dlouhý: Brexit aktuálně neznamená přerušení obchodních vazeb mezi podniky
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Příštích 11 měsíců v tzv. přechodném období se pravidla obchodu nezmění. Podnikatelská komunita žádá respektování doposud platných pravidel jak ze strany členských států EU, tak ze strany Spojeného království – ani jedna strana by neměla začít jakkoliv měnit vnitřní pravidla už během přechodného období, což by způsobilo podnikatelům komplikace spojené s vyššími administrativními, organizačními i finančními náklady.

„Jedenáct měsíců je podle všeho krátká doba na vyjednání komplexní dohody o volném obchodu. Apelujeme proto na obě strany, aby co nejrychleji představily své požadavky a očekávání. Je potřeba předejít nejistotě, kterou s sebou přináší scénář bez uzavřené nové obchodní dohody,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že pokud by do konce roku 2020 nebyla vyjednána dohoda o volném obchodu, bude se obchodovat podle pravidel Světové obchodní organizace. V praxi by to znamenalo návrat cel, neplatnost licencí a další regulatorní překážky komplikující obchod na obou stranách.

Hospodářská komora prosazuje, aby budoucí vztah mezi ČR a Velkou Británií byl co nejbližší současnému stavu. „Klíčové pro české podniky je především zajistit maximálně hladký přístup českého zboží a služeb na britský trh, tedy co nejvíce harmonizovanou regulaci bez cel a netarifních překážek,“ dodal.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Od čeho utíká komisař Síkela?

15:16 Zbyněk Fiala: Od čeho utíká komisař Síkela?

Český ministr průmyslu ještě evropským komisařem není, ale jestli přenese na evropskou úroveň, to, c…