Vladimír Dryml: Ministr zdravotnictví by měl okamžitě opustit vládu

10.11.2014 15:40

Bývalý senátor MUDr. Vladimír Dryml reaguje na prohlášení ministra financí Andreje Babiše, který v současné době vede otevřenou hádku s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem.

Vladimír Dryml: Ministr zdravotnictví by měl okamžitě opustit vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

„Pan ministr Němeček není kompetentní osobou na svém místě, dlouhodobě nevěnuje pozornost opravdovým problémům ve zdravotnictví, slibuje nesplnitelné – například nedávné zvyšování platů zdravotnického personálu, na které ovšem nejsou peníze, nyní navázal populistickým tvrzením o léčbě kmenovými buňkami. Nedivím se, že Andrej Babiš je z takového přístupu pohoršený, a nemá již žádné zábrany komentovat takové kroky veřejně“, říká Vladimír Dryml.

„Vzhledem k tomu, že stále není jasné, z jakých zdrojů máme nahradit v budoucnu výpadek peněz za poplatky u lékaře, záchranná služba a personál nemocnic dále nemají vyřešené své pracovní vztahy, je chaos ve vzdělávání lékařů a sester, a ministra prošetřuje policie kvůli nejasnostem v hospodaření FN Ostrava pod jeho vedením, opravdu, ale opravdu nepovažuji situaci ve zdravotnictví za radostnou. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček na svou práci nestačí, což dokazuje mimo jiné také výroční zpráva NKÚ z minulého roku, ze které jasně vyplývá, že pan ministr nezvládl ani vedení FN Ostrava, kde dodnes nebyly vysvětleny drahé nákupy zdravotnické techniky“, komentuje Vladimír Dryml, který je zároveň ředitelem Česko-německé horské nemocnice Krkonoše.

Citace Výroční zprávy NKÚ 2013 (str.30) k obvinění Fakultní nemocnice Ostrava pod vedením Svatopluka Němečka:

„Nedostatečný přehled MZd o již pořízené technice a nezajištění podmínek účelného a hospodárného systému vynakládání prostředků programu dokumentoval i příklad Fakultní nemocnice Ostrava, kde počítačový tomograf modernizovaný s dotací ve výši 15 mil. Kč byl využíván pouze 21 měsíců, poté byl uložen ve skladu, neboť FN místo něj pořídila úplně nový přístroj z prostředků EU. Kontrolou NKÚ u fakultních nemocnic byly zjišťovány nedostatky především v zadávání veřejných zakázek. Přitom byla zjištěna absence konkurenčního prostředí, když fakultní nemocnice posuzovaly v zadávacím řízení ve většině případů (73%) pouze jedinou nabídku.

Vláda neakceptovala výsledky kontroly NKÚ a nepřijala opatření, aby MZd zpracovalo návrh koncepce fakultních nemocnic a zřídilo přehled o přístrojovém vybavení nemocnic a registr referenčních cen přístrojů, který by využívalo při jejich pořizování z veřejných prostředků. Stále hrozí riziko nehospodárného a neefektivního vynakládání peněžitých prostředků“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dryml

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…