Vladimír Dryml: Navýšení plateb za pojištěnce ano, ale v transparentním zdravotnictví

16.06.2015 17:08 | Zprávy

V rámci posledního zasedání vlády bylo navrženo ze strany ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, aby stát uvolnil 4,2 miliardy Kč za navýšení plateb za státní pojištěnce pojišťovnám, a touto cestou by byly doplněny chybějící finance ve zdravotnictví.

Vladimír Dryml: Navýšení plateb za pojištěnce ano, ale v transparentním zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

Bývalý senátor Vladimír Dryml, který je zároveň ředitelem Česko-německé horské nemocnice Krkonoše, tento návrh komentoval jako nepřijatelný.

„Peníze ve zdravotnictví opravdu chybí, a musí se s nimi umět hospodařit. Politika zavádění a rušení zdravotnických poplatků, přímo ostudné zacházení s evropskými dotacemi, absolutní absence kontroly nad VZP, to nejsou právě ukázky zodpovědného vedení resortu. Nedivím se Andreji Babišovi, že naznačil jako řešení nejdříve udělat zdravotnictví více transparentní, než do něj budou investovány finanční prostředky státu,“ uvádí Vladimír Dryml.

„Vzhledem k tomu, že pan ministr Němeček byl ještě nedávno vyšetřován policií kvůli hospodaření ve Fakultní nemocnici v Ostravě, kdy pod jeho vedením došlo k několika nejasnostem kvůli penězům z dotací EU, není asi úplně ta správná osoba, které by se měly navyšovat rozpočty pro jeho resort,“ myslí si bývalý senátor.

„Stále není jasné, z jakých zdrojů máme nahradit v budoucnu výpadek peněz za poplatky u lékaře, záchranná služba a personál nemocnic dále nemají vyřešené své pracovní vztahy, je chaos ve vzdělávání lékařů a sester, opravdu není na místě uvažovat o tom, že by stát byl ochoten za této situace utratit 4 miliardy Kč bez konkrétního plánu, kde budou peníze efektivně investovány, a jaký je potenciální přínos pro pacienty,“ uzavírá Vladimír Dryml.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O českém národním obrození

12:27 Petr Hampl: O českém národním obrození

Denní glosy Petra Hampla.