Vladimír Dryml: Udělá si už Babiš pořádek v českém zdravotnictví?

21.02.2020 18:45

Senioři v ČR to začínají mít těžké. Po stálém zdražování prakticky všeho začínají problémy ve zdravotnictví dopadat i na ně.

Vladimír Dryml: Udělá si už Babiš pořádek v českém zdravotnictví?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

Prodlužují se čekací doby na vyšetření a operace, mnohdy nedoléčeni jsou propouštěni z nemocnic. Zde  je často ošetřují  jen mladí, méně zkušení lékaři, stoupají ceny některých běžných léků a hlavně chybí na trhu stále nebo přechodně několik desítek léků, kdy některé léky jsou i nenahraditelné.

Místo slibů o odbornících na ministerstvech před volbami vidíme po ministerstvu dopravy a obrany i na ministerstvu zdravotnictví jen další nepovedenou taškařici.

České zdravotnictví se dostává po více než 2 letech vládnutí ANO  do stále větších personálních problémů spojených logicky s horší dostupností a kvalitou péče.

Marně již roky ČLK s  odboráři, některými politiky a zdravotníky burcují a varují veřejnost a politiky před nebezpečím kolabujícího systému. Na Titaniku se také tancovalo a hodovalo, když se potápěl.

Samotné katastrofální personální obsazení ministerstva zdravotnictví  jen doplňuje obraz postupného rozkladu systému poskytování zdravotní péče v ČR, který nám dříve mnozí záviděli.

Snižování kvality a především dostupnost  zdravotní péče se stále více zhoršuje spolu s nedostatkem zdravotnického personálu, především lékařů a sester. Navýšení byrokracie dosahuje již s GDPR a různými, často zbytečnými statistikami a povinnými kontrolami od  SÚKLU, přímo obludných rozměrů.

Klade to další zbytečné nároky na personál i managment nemocnic a vše se úspěšně prodražuje. Začíná vládnout  alibismus vzhledem k novému, nepovedenému občanskému zákoníku a jeho dopadům pro zdravotníky.

Finanční úhrady od ZP za poskytnutou péči často nedosahují ani minimální výše vynaložených nákladů, práce lékařů. Zejména v ambulantní sféře je silně podhodnocena a v rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu mladý ministr vesele dál vydává úhradové vyhlášky. Na účtech ZP přitom v rozporu se zákonem 551/91Sb leží desítky mld., údajně na horší časy a mgr. práv necítí povinnost respektovat zákon ani rozhodnutí Ústavního soudu.

Některé fakultní nemocnice i přes podivné financování od ZP jsou v miliardových dluzích a stále oddlužovány. Podivné nákupy, stavby i rozdělování dotací  zde dále pokračuje i přesto, že mgr. Šnajdr již na ministerstvu roky nesedí. Asi byl nahrazen jinými, mladšími a schopnějšími. Část nemocnic nesplňuje na některých odděleních ani základní personální požadavky na zajištění péče lékaři a sestrami, ale vesele kasírují miliony od ZP, jako by měly plné stavy personálu. Kontrola od ZP samozřejmě žádná.

Důležitější pro mladého ministra je až fanatický boj proti alkoholu a kouření, kdy by nejraději zavedl prohibici. Hlavně, že legalizuje konopí místo toho, aby se soustředil po více než 2 letech konečně na zásadnější věci pro české pacienty, zejména seniory a těžce nemocné a stabilizoval systém. Vidět návrh nového financování péče podle DGR, který už stál stovky milionů nebo alespoň světlo zlepšení na konci tunelu je stejné, jako vidět paní Columbovou.

Nespokojenost zdravotníků s vedením ministerstva zdravotnictví v gesci ANO  narůstá  a  naplno se projeví při letošních krajských volbách, kdy se zdravotnictví stane jedním
z důležitých témat voleb.

Zcela určitě také pro spoustu voličů z řad seniorů, pro které je kvalitní poskytování zdravotní péče prioritou spolu se zvyšováním důchodů.

Zjednodušení systému vzdělávání lékařů a sester, zavedení nezávislého dohledu nad ZP, odbourání zbytečné byrokracie a lepší alokace zdrojů a prostředků, zvýšení pravomocí ČLK  a zlepšení kontroly a účelnosti při nakládání s dotacemi je pro současné vedení ministerstva zdravotnictví v nedohlednu. Omezení často nesmyslných požadavků některých odborných společností, které nerespektují ekonomické možnosti systému a redukce ZP i některých nemocnic a omezení souběhu praxí je nejen nad síly epidemiologa-náměstka pro zdravotní péči, ale i samotného ministra, přezdívaného mile ptáček zpěváček Ken. Jaké zkušenosti a poznatky chtěl čerpat v Ománu pro české zdravotnictví je opravdu, ale opravdu záhadou. 

MUDr. Vladimír Dryml,
bývalý náměstek ministra zdravotnictví a dlouholetý ředitel nemocnice, 
prezident Seniorů ČR 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…